Leen


bakfietsLeen bedelt niet om een eurootje… dat is zijn eer te na. Nee, Leen bietst niet, Leen leent. Verder praat hij vaak over zichzelf in de derde persoon enkelvoud. ,,Kejje Leen effe een tientje voorschieten. Krijg je ‘t morrege weer turug.’’ Ik schiet in de lach en zeg: ,,Volgens mij staat Leen al heel wat tientjes bij me in het krijt.’’
Nu valt dat op zich reuze mee, want ik verschaf Leen nooit méér krediet dan zo af en toe een los eurootje uit mijn winkelwagen en zelfs als ik hem dát een keer weiger, reageert hij sportief. ,,Zwembad moet zeker nog schoongemaakt worden?’’
Leen blaast de rook uit van de sigaret die hij zojuist van me ‘geleend’ heeft en zegt: ,,Straks hoeft Leen niks meer te lenen hoor. Ik ben namelijk een eigen bedrijf begonnen, dus volgende week koopt Leen een héél pakje Camel voor je.’’ Die belofte doet hij me zo’n beetje wekelijks, maar dat verhaal van dat ‘eigen bedrijf’ is nieuw en fascineert me. ,,Wat ben je dan begonnen?’’
De luchtballon waar ik me op had voorbereid wordt niet losgelaten. In plaats daarvan haalt Leen, tot mijn verbazing, een map met papierwerk uit zijn bakfiets. Hij overhandigt me die en ik stel vast dat hij zich zojuist heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Sinds vandaag is Leen officieel directeur en enig personeelslid van een heus reparatiebedrijf. ,,Maar wat repareer je dan?’’ vraag ik, nu écht nieuwsgierig. ,,Eigenlijk zo’n beetje alles wat ik op Stadswerven vind. Het stikt daar tegenwoordig van de toeristen in luxe campers en ik kom daar al maanden achtereen elke ochtend voor dag en dauw om te kijken wat die gasten allemaal buiten hebben gezet, zoals kapotte koelkastjes, chemische toiletjes, oventjes, magnetrons en noem maar op. Kennelijk kopen ze dan bij de Mediamarkt even snel iets nieuws, maar ik knap die weggegooide spulletjes weer op en verkoop ze door. Je weet het hè? Leen fixt alles.’’
,,Da’s een leuke naam voor je bedrijf,’’ zeg ik. Dat vind Leen een goed idee. ,,Ik ga het gelijk doorbellen… mag ik effe je telefoon lenen?’’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s