Lijstjes


decemberNovember vind ik altijd een beetje een malle maand. Hij voelt voor mij aan als de laatste min of meer ‘gewone’ maand van het jaar.
Ik zie altijd een beetje op tegen die onvermijdelijke stortvloed aan emoties die in de decembermaand altijd weer over de natie neerdaalt. Vanwege Kerst, Sniklaas, mijn eigen verjaardag (die ik altijd een beetje probeer te ‘downplayen’) en oudejaarsavond raak ik meestal een beetje van slag, zowel letterlijk als figuurlijk. Hou me ten goede, ik vind de feestdagen met familie en vrienden écht heel gezellig, maar ik word er ook altijd wat weemoedig van… van dat binnen zitten bijvoorbeeld, van dat gevreet en gezuip, van al die reclamespotjes die ons het perfecte decemberplaatje voorschotelen, van duffe decembershows met televisiesneeuw, van Bing met z’n witte kerst en, last but not least, van dat onvermijdelijke ‘hè, alweer een jaar voorbij- en guttegut, alweer een jaartje ouder-gemijmer.’ En dan is er ook nog dat enorme en schier onvermijdelijke mediabombardement aan terugblikken… boeiend, maar ook vermoeiend, soms grappig, maar even zo vaak ook een tikkie treurig stemmend omdat onze planeet nu eenmaal weinig Disney-trekjes vertoont.
Het tegenstrijdige is dat ik die dingen tóch ook altijd weer verslind, want als journalist ben ik dol op terugblikken, op vooruitkijken en op overzichtelijke televisieprogramma’s en krantenpagina’s met hoogte- en dieptepunten uit de wereld van nieuws en sport, alsmede dat jaarlijkse dodenlijstje (wie legde er in 2016 het loodje?), de politicus van het jaar en die eeuwige Top 2000 aan grijsgedraaide grafplaten.
Van dat laatste heb ik nu écht mijn buik vol, dus ik laat die Trap naar de Hemel en dat Californische Hotel deze decembermaand zo veel mogelijk aan me voorbij gaan. Maar ach, wat zeur ik eigenlijk… ik doe er zelf actief aan mee, als voorzitter bijvoorbeeld van het groepje persmuskieten dat op jacht gaat naar het leukste Dordtse woord van het jaar (inzenden is nog mogelijk) en als presentator van de traditioneel geworden uitverkiezing AD Dordtenaar van het Jaar. Dat circus begint vandaag, zoals u verderop in deze krant kunt lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s