Plein


hotel-vrieseplein4Hèhè, de knoop is doorgehakt. Over een jaar wordt er eindelijk een keertje begonnen met de bouw van een hotel aan het Vrieseplein. Maar kon dat allemaal niet wat sneller? De ontwikkeling van dit gestaag verpauperende stukje stad, begon de laatste tijd steeds meer trekjes te vertonen van ‘Wachten op Godot.’ Kent u dat toneelstuk van Samuel Beckett? Prachtig hoor, maar je moet wel brood meenemen, want het sleept maar (gaap) en het sleept maar (zucht). En die Godot, waar iedereen in dat stuk zo de mond van vol heeft… die komt niet eens opdagen.
Dat hotel komt er gelukkig wel, al moet het kennelijk nog minstens een jaar duren (waarom eigenlijk?) voordat de eerste paal geslagen wordt. Vervolgens gaat er dan nóg weer een jaar overheen alvorens het Best Western Hotel Vrieseplein ‘in bedrijf’ is. Hou me ten goede,  ik ben een voorstander van een gedegen voorbereiding en van grondige  inspraakprocessen, maar dit heeft allemaal wel érg lang geduurd. Terugbladerend in mijn eigen archief kom ik tot de trieste conclusie dat er al bijna tien jaar over een eventuele komst van een hotel aan het Vrieseplein ‘gesteggeld’ wordt. Best Western was namelijk bij lange na niet de eerste kandidaat; andere hotelconcerns hadden hun oog op het Vrieseplein, al veel eerder laten vallen. Zij haakten om uiteenlopende redenen, af. Welke dat zijn weet ik niet precies… ik heb begrepen dat sommige plannen wat aan de megalomane kant waren en dat sommige ‘hoteliers’ en horeca-explotanten, onder wie Grolsch, na wat rondjes moeizaam onderhandelen, nog maar weinig vertrouwen hadden in de gemeente en in de verdere ontwikkeling van dit plekje op de rand van Schil en binnenstad. Het Vrieseplein, dat de laatste jaren, onder de naam ‘Viezeplein,’ vooral furore maakt als de openluchtwachtkamer van Yulius en het Leger des Heils, wacht al tè lang op hernieuwde glorie. Afgelopen vrijdagavond werd het plein, dat onlangs opnieuw betegeld en vormgegeven is, officieel ‘heropend’ met een sfeervol singer-songwriters festival. Ik geef het toe… ik ben een ‘wishfull thinker,’ maar volgens mij is het Vrieseplein in potentie nog altijd het aller-gezelligste plein van Dordt.

Afbeelding: Artist impression van het hotel. © Vasco Silvia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s