Vijf tientjes


extraatjeMinima in Zwijndrecht krijgen geen extraatje met de kerst, zo besloot de gemeenteraad aldaar met een minieme meerderheid. Ik vind dat een treurige beslissing, want vijf tientjes extra kan voor mensen die op de armoedegrens leven in zo’n decembermaand, nou nét even dat verschil maken. Jammer dus voor die inwoners van Zwijndrecht die hier zo vurig op gehoopt hadden. Wat ik écht stuitend vond, rond die hele gemeenteraadsdiscussie aangaande dit ‘kerstgebaar’ (nu dooie mus) waren de argumenten die de tegenstanders hanteerden. Vooral VVD-fractievoorzitter Mark Roodbol bezorgde me okselvlekken met zijn woorden: ,,Armoede bestrijd je niet door geld te geven. Het is alsof ik slapeloosheid elke avond bestrijd door een slaappil te nemen. Dan moet ik op zoek naar de oorzaak.” Beste Mark, wát een boterlettertekst zeg. Tuurlijk, blijf lekker onderzoek doen naar de oorzaak van armoede, maar geloof me, als je dat nu nóg niet weet is het wellicht handig om eens af te dalen uit de fractiekamer en de straat op te gaan. Wacht even… ik geef je een paar hints. Wat dacht je van werkloosheid? Wat dacht je van stijgende lasten in de zorg en op de energienota? En verder, beste Mark, weet jij toch ook wel dat er nu eenmaal altijd mensen zullen zijn die, om welke reden dan ook, wat minder makkelijk meedraaien in deze al decennia achteren gestaag harder en meedogenlozer wordende samenleving. En trouwens, die lousy vijf tientjes wáren toch ook helemaal niet bedoeld om armoede te bestrijden? Die geef je om mensen even wat lucht te verschaffen in zo’n financieel altijd wat zuurstofarme decembermaand. En die vergelijking met slaaptabletten gaat al helemáál niet op. Eén keer per jaar een slaappilletje om eens een nachtje lekker door te pitten kan namelijk héél verfrissend werken. En sorry Chris Moorman (ABZ)… van jou had ik al zéker geen tegenstem verwacht en ook een wat betere argumentatie dan: ,,Ik wil eerst weten of de mensen wel gelukkig worden van 50 euro. Misschien hebben ze wel liever een bioscoopbon.’’ Misschien een slaappilletje bietsen bij Mark Roodbol? Denk je morgen misschien weer een beetje helder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s