Geluidsmuur


geluidswal,,Als je nou wilt uitstralen dat je een mooie en trotse stad bent, dan moet je natuurlijk wel je smoelwerk een beetje bijhouden… af en toe scheren, neushaartjes verwijderen  en elke morgen insmeren met Nivea.’’
Het was de heerlijke slotzin in een grappig mailtje dat ik onlangs ontving. Een lezer van deze krant,  die mij overigens wel vaker schrijft, ergert zich hogelijk aan de staat van dat geluidsscherm langs de Rijksweg. ,,Ooit was dat een prachtig en innovatief ding… écht uniek voor Nederland. Het zag er, bij oplevering destijds, zeer indrukwekkend uit en werd een soort icoon van Dordt. Het leverde de stad ook naamsbekendheid op… mensen die hier bij wijze van spreke nog nooit geweest waren spraken vol bewondering over die prachtig gevormde, bijna kunstzinnige installatie ‘bij Dordrecht.’ Ik antwoordde dan altijd: moet je voor de gein die afslag maar eens nemen, dan zie je hoe mooi de stad verder is. Maar moet je nu eens kijken… het ding is vies en volgekalkt met graffiti en schreeuwt als het ware naar al die automobilisten op de A16: kom hier vooral niet binnen, rij snel door, want deze stad is smerig en ernstig in verval.’’
Zelf had ik daar eerlijk gezegd nooit zo bij stil gestaan, maar een kort ritje richting Wielwijk, gevolgd door een lange wandeling langs de achterzijde van dit geluidsscherm leerde me dat deze briefschrijver gelijk heeft. Het als transparant bedoelde scherm, dat op sommige delen nog niet eens tien meter van ‘Wielwijkse’ woningen afstaat, ziet er inderdaad niet meer uit en transparant is het nauwelijks nog. Eenmaal thuis ben ik eens een potje gaan ‘Googelen’ en ik las dat dit één kilometer lange gevaarte, ontworpen door de Amsterdamse architect Hans van Heeswijk, alweer zo’n twintig jaar oud is. Sindsdien is het gevaarte kennelijk nooit meer echt schoongemaakt. Die verantwoordelijkheid ligt volgens mij bij Rijkswaterstaat, maar daar denken ze vast: het ding werkt toch? Het houdt geluid en vieze luchtjes tegen, dus waarom zouden we daar verder nog geld in steken? Wellicht dat een gemeentelijk telefoontje naar Rijkswaterstaat helpt… of is dat erg naïef gedacht?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s