Jammer


brok4Mijn grote teen was één centimeter verwijderd van de hottub in ‘mijn’ (gehuurde) Limburgse vakantiehuisje toen de telefoon ging. Op zo’n moment kun je twee dingen doen… de telefoon de telefoon laten óf toch maar opnemen. Journalist ben je altijd, dus ik koos voor het laatste.,,Ik stoor je liever niet in je vakantie”, luidde de openingszin van de redactiechef. ,,Brok wordt commissaris van de Koning in Friesland. Ik kan me voorstellen dat jij daar wel een column over zou willen schrijven.” En nu zit ik dus aan een tafeltje te klooien met een iPad en een draadloos toetsenbordje en kom ik zonder lang nadenken tot de conclusie dat ik het jammer vind dat burgemeester Arno Brok ‘ons’ gaat verlaten. Begin dit jaar werd hij nog herbenoemd voor een tweede termijn en ik bestempelde dat destijds als een zegen voor de stad. Brok manifesteerde zich de afgelopen zeven jaar als een warm mens en een sterk bestuurder die er stond op de momenten dat hij er moest staan… bijvoorbeeld na de moord op Milly Boele in 2010 en na de brand bij Chemie-Pack een jaar later. Ook zette hij Dordt in de spotlights door de enige echte Sinterklaas en de jarige koning deze kant op te ‘lobbyen,’ waarmee hij Hollands oudste stad als ‘dagjesmensbestemming’ op de kaart zette. De aimabele en altijd benaderbare Brok, die ook nog eens veel uren stak in de economische ontwikkeling van Dordt en de Drechtsteden, heeft zich bewezen als een doortastende en verbindende burgemeester. Brok durft zijn nek uit te steken en zijn hart te laten spreken. Zo hekelde hij, begin dit jaar, de ‘ikke, ikke en de rest kan stikken-show’ die sommige plaatsgenoten opzichtig etaleerden met betrekking tot de opvang van vluchtelingen.
Zijn stringente horecabeleid levert hem nu (vooral via de sociale media) harde kritiek op, maar ik denk dat die veel en veel harder geweest zou zijn als hij zich hier een te zachte heelmeester zou hebben getoond. Al dat Facebook-gemopper ten spijt deed Brok overigens niets anders dan raadsbeleid ten uitvoer brengen. Dordt verliest een goeie burgemeester en een mooi mens.

Eén reactie

  1. … dit verhaal wordt zeker te weten een momentje van: “waar was jij toen je het hoorde”. Maar we kunnen beter op deze manier afscheid nemen, dan op een andere manier. We kunnen terug kijken op een goede burgervader en dat wou ik effe kwijt. Geef dat maar door op z’n wel verdiende afscheidsfeest. Nog een fijne vakantie in je “tele”-tub bad. En wederom bedankt voor een jaar lang mooie columns
    Groetjes Wouter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s