Tegengas


rozekoeken2Een vette griep na een weekje hottub met dwangverpleging in het Limburgse land maakt de verleiding groot om die twee laatste columns van 2016 dan ook maar te laten voor wat ze zijn. Maar omdat ik me alweer danig verveelde in mijn zweterig aanvoelende bed en omdat ook mijn vrouw en dochter nu grieperig zijn (zij hebben ook recht op thee, troost en beschuit) heb ik dit kraaklijf toch maar richting toetsenbord getakeld. Trouwens, u had nog twee terugblikcolumns van mij te goed, onder het motto: waar maakte ik me druk over in 2016?
In het derde kwartaal van dit nu bijna voltooide jaar wond ik me onder andere op over die overal opduikende evangelisten van de rozekoekentaliban die, meestal op humorloze toon, te hoop lopen tegen frisdrankautomaten op scholen, snoep in broodtrommeltjes, broodjes kroket ‘uit eigen schoolkeuken’ en dat incidentele wijntje of biertje op een ouderavond of  examenfeestje. Deze ‘eigen-schuld-dikke-bult-kruistocht’ zal in 2017, zo voorspel ik u, ongetwijfeld, nóg heftiger dan nu het geval is, doorgaan. Ben je te vaak ziek volgend jaar, dan heb je dat natuurlijk helemaal aan jezelf te wijten, hoeven je verzekeraar en de ‘soos’ niet of nauwelijks uit te keren en geven je werkgever en misschien zelfs wel het ziekenhuis om de hoek je nét even iets legitiemer de zogeheten ‘cold shoulder.’ Het is een ontwikkeling die me eerlijk gezegd totaal niet bevalt. En al weet ik heus wel dat spinazieshakes, linksdraaiende geitenyoghurt en onbespoten radijsjes véél gezonder zijn dan baco’s, biertjes, Bossche bollen en bapao’s, ze hebben als nadeel dat je er zo’n ongelooflijk chagrijnige kop van krijgt. Ik ga mijn strijd tegen die rozekoekentaliban natuurlijk nooit winnen, want diep in mijn hart weet ik donders goed dat deze, door Rijk en gemeentes gesubsidieerde ‘kruisvaarders’ gelijk hebben. Toch blijf ik ze, óók in 2017, van tegengas voorzien, want ik ben er stellig van overtuigd dat de fatale ziekte die ‘leven’ heet, nu eenmaal beter verdraagbaar is door veel te lachen en de zonde zo nu en dan niet te schuwen.
Ouwe Rutte helpt trouwens héél goed tegen griep. Proost.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s