Er op of…


terugblik2In mijn laatste column van dit jaar blik ik nog één keer terug om straks in 2017 vooral weer vooruit te kunnen gaan kijken. Mijn persoonlijke eindoordeel over 2016 is dat het weliswaar niet echt een slecht, maar zeker ook geen goed jaar was voor Dordt. Toegegeven, de stad ontwikkelt zich nog altijd gestaag van slaperig provinciestadje naar heuse grote-mensen-stad: er wordt veel gebouwd, er staan mooie plannen op stapel voor de Spuiboulevard, er is prachtige horeca bijgekomen (Post, Kopenhagen) en dagjesmensen weten Hollands oudste stad steeds beter te vinden. Da’s allemaal prachtig natuurlijk, maar anderzijds zijn we nog altijd een stad waar veel mensen het niet breed hebben, waar de werkloosheid relatief hoog is, waar de jeugdzorg ‘knelt’ en de ouderenzorg het meer en meer van vrijwilligers moet hebben. Verder haalde DuPont met té grote regelmaat de voorpagina’s omdat dit bedrijf ons, op het gebied van veiligheid, al jaren op héél veel manieren een rad voor ogen gedraaid blijkt te hebben. Ook is de staat van de Voorstraat nog altijd bedroevend (leegstand en verpaupering), laat de NS ons zo’n beetje letterlijk links liggen (we dreigen een boemelstadje te worden) en was het een rampjaar voor het Energiehuis in het algemeen en voor het culturele opleidingsinstituut ToBe in het bijzonder. Ook twee andere Dordtse instellingen hadden het moeilijk in 2016. Onze lokale profclub en de plaatselijke omroep ‘wonen’ als het ware nog steeds in die ouwe provinciestad en weten maar niet op te stomen in wat ik voor het gemak maar even ‘de vaart der volkeren’ noem. FC Dordrecht heeft steeds meer moeite het hoofd boven water te houden in de ‘moneytrain’ die betaald voetbal heet en al lijkt een degradatie, dankzij een nóg zwakker Achilles ‘29, dit voetbalseizoen nog wel afwendbaar, als liefhebber van de club hou ik toch echt mijn hart vast voor het seizoen daarop. Ook RTV Dordrecht zal het komend jaar uit een ander vaatje moeten gaan tappen om in 2018 nog over een uitzendlicentie te kunnen blijven beschikken. Voor voetbalclub en omroep wordt 2017 het jaar van er op of er onder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s