Burgemeester


burgmWelkom in 2017… het jaar dat Dordt een nieuwe burgemeester krijgt. Wanneer gebeurt dat trouwens en wie moet dat gaan worden? Vreemd eigenlijk dat wij, inwoners van deze stad, daar niks over te vertellen hebben. Burgemeesters worden in Nederland namelijk benoemd door de Kroon. Dit op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken, na aanbeveling van de gemeenteraad en een vertrouwenscommissie van de gemeente. Ook de commissaris van de Koning kan daar nog een (volgens mij soms zelfs dwingende) rol in spelen. Nu vind ik dat op zich allemaal zo erg nog niet als ik zeker zou weten dat het hier louter om de uitkomst draait van een goed opgestelde profielschets en een eerlijke sollicitatieprocedure, begeleid door een commissie van wijze mensen. Dat die commissie ook daadwerkelijk wijs en integer is, wil ik nog best geloven, ware het niet dat er rond dit soort procedures toch ook nog altijd zo’n mal sfeertje van geheimhouding hangt. Daarnaast is zo’n benoeming, hoe je het wendt of keert, ook een ordinair partij-politiek spel… een ‘gun’-spel eigenlijk. Er moeten immers ook altijd wat uit de boot gevallen Kamerleden, ex-burgemeesters of ex-ministers aan nieuwe baantjes worden geholpen, waardoor zo’n procedure uiteindelijk toch ook iets geheimzinnigs en ‘vriendendiensterigs’ krijgt. Ben ik dan een voorstander van een burgemeestersverkiezing? Mwoah… niet van harte, al begrijp ik dat een gekozen burgemeester veel draagvlak in een gemeente kan hebben. Nadeel kan zijn dat de kiezers wellicht incapabele of populistische mensen kiezen… mensen bijvoorbeeld die toevallig al grote bekendheid genieten, misschien zelfs wel als artiest, sporter of journalist voor mijn part. Maar een populaire burgemeester is natuurlijk niet per definitie een goede burgemeester. Eerlijk gezegd ben ik er nog niet helemaal uit. Wat ik wél weet is dat er alweer diverse namen ‘rondzingen,’ waaronder die van Bert Blase, oud burgemeester van Alblasserdam, nu ‘waarnemer’ te Vlaardingen. En volgens mij loopt ook de termijn van Antoin Scholten (ex-burgemeester van Zwijndrecht) in Venlo komend jaar af. Of de heren belangstelling hebben weet ik niet, maar de regio kennen ze goed en in hun functie hebben ze zich kwalitatief al zeker bewezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s