Traditie


vuurHet was een rustige jaarwisseling’ Nee écht, niks aan het handje… in ieder geval niks om je serieus druk over te maken. Wie maalt er nou om die twee afgebrande rolstoelbusjes aan de Blaauwweg? Nou ja, een paar mensen misschien, die van rolstoelvervoer afhankelijk zijn, maar joh… dan blijven die toch gewoon een paar daagjes langer thuis zitten? Kunnen ze mooi de kerstboom alvast opruimen. Daar moet je gewoon een beetje sportief over zijn in zo’n feestmaand. En dat gestoei met de politie, rondom een vreugdevuurtje in Oud-Krispijn, dat hoort er toch ook gewoon bij? Een feest is nu eenmaal geen feest als de ME niet is geweest. Er zijn toch geen dooien gevallen, of wel soms? Nou ja, oké… een paar mensen zien de rest van hun leven wat minder scherp of helemaal niet meer, maar dat hoort er gewoon bij, net zoals die paar vingers die verloren gingen? Daar moet je niet over zeuren… de touchscreen op de iPad werkt ook uitstekend met een stompie hoor.
Nee, dat er tijdens de afgelopen jaarwisseling weer een enorme politiemacht op de been was, dat brandweermensen zich uit de naad moesten werken, dat ambulances af en aan reden, dat er tientallen mensen gearresteerd werden wegens openbare dronkenschap, mishandeling of vernieling en dat hulpverleners tijdens het uitoefenen van hun werk hun leven niet zeker zijn omdat ze van achteren bestookt worden met vuurwerk… ach joh… da’s allemaal ‘part of the deal.’Hadden die gasten maar een vak moeten leren. Nee, van mij zult u geen column lezen  over moedwillig tot ontploffing gebrachte prullenbakken, bushokjes en winkelpuiten, over totale straatanarchie, over geïsoleerde ouderen en over honden die twee dagen lang noodgedwongen hun plas moeten ophouden. Dat hoort er allemaal gewoon bij. Eén etmaal paar jaar geven we met z’n allen geheel en al vrijwillig onze veiligheid een dagje of wat uit handen. Dán mag de straat regeren en wordt uw buurt overgenomen door een zooitje Neanderthalers die nu eenmaal recht hebben op hun jaarlijkse weekendje vol chaos en terreur. Dat heet traditie… daar moet je niet aan gaan lopen tornen.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s