Sprookje


primarkdordrecht2Er was eens een winkelcentrumpje in het hartje van dat mooie ouwe Dordt.
Dat was een gezellig winkelcentrumpje, met wat modezaken, een slager, een bakker, een koffiebarretje, een groenteman en een kaasboer. De binnenstadsbewoners kwamen er graag, want dáár kon je, ja óók op koude dagen, tijdens het boodschappen doen nog gezellig een praatje maken. Ook bezoekers van de binnenstad wisten dat sfeervolle winkelcentrumpje aan de Sarisgang makkelijk te vinden. De Drievriendenhof, want zo heette dat winkelcentrumpje, beleefde een periode van voorspoed en het liefst zou ik dit sprookje beëindigen met het welbekende: ‘en ze leefden nog lang en gelukkig.’
Maar het liep anders, want rond dat winkelcentrumpje cirkelden grote boze vastgoedwolven ontevreden rond. Zij vonden dat ze te weinig verdienden aan ‘hun’ Drievriendenhof en ze schroefden de huren dusdanig op dat kleine winkeliers soms zelfs hun kinderen moesten verkopen om de immens hoge maandhuur te kunnen ophoesten. De ene na de andere neringhouder ging er ten onder en toen die Drievriendenhof uiteindelijk een winkelkerkhof geworden was, keek iedereen verontwaardigd naar de Koning (lees gemeente). Die kwam met het plan om een héle grote kledingboer uit Ierland naar het bijna lege winkelcentrum te lokken.
Er was echter één voorwaarde: het winkelcentrum moest, als gevolg van een door de Ieren geëiste verbouwing, wél zijn ziel inleveren. Dat leek te werken, want Dordtse bakvisjes staan er tegenwoordig in rijen voor de deur om er modieuze, maar kwalitatief matige bloesjes en rokjes te scoren. Alleen is de gezelligheid er ver te zoeken en ook voor die paar andere kledingwinkels die er nog zitten is het nooit meer leuk geworden, want daar zien ze vooral mensen voorbij schuifelen, naar die ‘holy’ Primark. Terwijl de huurprijzen voor winkels zo’n beetje overal in Europa kelderen, zijn er zeventien plekken in Nederland waar de huurbazen de maandhuur weer eens flink hebben opgeschroefd. Eén van die plekken is, u raadt het al, de Drievriendenhof. De moraal van dit verhaal: van eerder gemaakte fouten kun je leren. Dat geldt voor een heleboel wezens, maar niet voor vastgoedwolven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s