Garage


zb2Liever was ik niet op de uitnodiging ingegaan, want het stinkt als de hel in die garage, waar twee matrassen, tientallen dekens en  heel veel lege flessen verspreid over de betonen vloer liggen. Maar Blafmans, die me voor ging, laat zich de aandacht van W. maar al te graag welgevallen, dus neem ik plaats op een kratje. ,,We hebben geen stroom, maar wel waxinelichtjes,’’ zegt W.’s Poolse ‘huisgenoot’ H., die behoorlijk Nederlands spreekt. ,,Dat geeft ’s avonds licht en ook een beetje warmte als de garagedeur dicht is en we de kieren hebben dichtgemaakt met ouwe lappen.’’
GroenLInks en de PvdA vragen zich af wat er geworden is van de ongeveer tien zwervers die tot voor kort onder de Zwijndrechtse brug woonden. Die plek is onlangs door de gemeente ontruimd en de groep die hier bivakkeerde, is voor de hulpverleners min of meer uit beeld verdwenen. ,,Waar ze precies allemaal heen gingen weet ik ook niet,’’ zegt W. ,,Van drie van hen weet ik zeker dat ze Dordt verlaten hebben… twee gingen er naar Rotterdam en eentje bleek nog een broer in Duitsland te hebben. De anderen zwerven hier nog rond. Gisteren kwam ik er nog twee tegen bij de kassa van Dirk. Ze vertelden me dat ze tegenwoordig in de laadruimte van een ouwe vrachtwagen slapen, op een bedrijfsterrein bij de haven. Ze mogen daar zitten van de eigenaar. Die kent ze nog  van vroeger, want ze schijnen ooit voor hem gewerkt te hebben.’’
,,En wij zitten nu hier dus,’’ vult H. zijn maatje aan. Sinds de schoonveegactie hebben W. en H. zich genesteld in deze al jaren leegstaande garagebox, die ik nog ken uit de tijd dat een vriend van me er op zaterdagen aan een oldtimer sleutelde. ,,Het is hier beter dan onder de brug hoor,‘’ verzekert W. me. ,,Dat was écht een tochtgat en je moest altijd je spullen meesjouwen om te voorkomen dat ze gejat werden. Maar ga nou niet in de krant zetten wáár we precies zitten, want we willen niet nóg eens weggejaagd worden… zeker niet nu het gaat vriezen.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s