Misplaatst


houttuinenHeibel aan de Houttuinen. Nee, da’s niet de titel van een nieuwe Suske en Wiske, maar wél de beste omschrijving voor wat er daar momenteel gaande is. Ik fris uw geheugen even op: anderhalf jaar geleden maakte ik me in een column nogal boos over een ontwerp van de Dordtse architect Andries Lugten, bestemd voor die plek aan de Houttuinen waar ooit een ouwe steenhouwerij stond. Dat was overigens geen aanklacht tegen deze architect die, dat vind ik althans, meestal mooie dingen ontwerpt, maar tegen de welstandscommissie die dit heeft laten ‘passeren.’ Als dit plan werkelijkheid wordt, zo schreef ik, zal het gezicht op dit stukje Dordt nooit meer hetzelfde zijn, omdat de Grote Kerk dan gedeeltelijk aan het zicht onttrokken wordt door een hoog bakstenen torengebouw dat doet denken aan een Blokker-filiaal in Almere Haven. Ik sprak destijds van ‘moord met voorbedachten rade op een stadsgezicht’ en concludeerde dat een gemeentebestuur dat zoiets laat gebeuren zich onsterfelijk belachelijk maakt.
Het gebouw is nu bijna klaar en eerlijk is eerlijk… het is op zich nog niet eens zo’n héél lelijk ding geworden, ware het niet dat het zo vreselijk detoneert op de plek waar het nu staat. Zou je er in Almere of in Houten tegenaan lopen, dan zou je ongetwijfeld zeggen: goh… best geinig wel. En nu blijkt het gebouw ook nog eens af te wijken van de tekeningen, op basis waarvan de bouwvergunning verleend is. Bij een tussentijdse inspectie ontdekte de omgevingsdienst dat de posities en de formaten van ramen, deuren en balkons enigszins afwijken van de tekeningen en dat er stenen kolommen zitten op plekken waar eigenlijk glas zou komen. Dat de omgevingsdienst zich nu genomen voelt begrijp ik nog wel, maar wat ik niet begrijp is het geweeklaag van de welstandscommissie.,,Dit plan ligt tóch al zo gevoelig in de stad,’’ roepen de leden van die club nu verontwaardigd. Dat vind ik misplaatst, te laat en schijnheilig. Het was namelijk de welstandscommissie die deze ‘postcard from hell’ indertijd goedkeurde. Die relatief kleine verschillen met de oorspronkelijke bouwplaat maken nu toch écht het verschil niet meer.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s