Vertrouwen


woordvoerderNu ben ik de baas van Chemours niet. Zou ik dat wel zijn, dan hield ik me, zo kort na het schandaaljaar 2016, voorlopig even héél erg ‘sjakies’. Als je geschoren wordt, kun je beter even stil zitten, zo luidt een oude volkswijsheid.
Waarom ik dit schrijf? Omdat ik me hooglijk verbaas over het feit dat dit Dordtse chemiebedrijf nu zo te hoop loopt tegen het feit dat de provincie Zuid-Holland de productie aldaar enigszins aan banden legt. Dit om, in afwachting van onderzoeksuitslagen, de uitstoot van de stof GenX voorlopig zo veel mogelijk beperkt te houden. Dat doet de provincie niet om het bedrijf te straffen of te pesten, maar simpelweg (ik haal er nóg maar eens zo’n ouwe volkswijsheid bij) onder het motto: bij twijfel niet inhalen.
Ik vind dat een verstandig uitgangspunt, want tot op heden is nog altijd niet duidelijk wat de uitstoot van GenX (of eigenlijk bestanddelen daarvan) in lucht en water op lange termijn voor de volksgezondheid kan betekenen. Onderzoeken hiernaar zijn volop gaande, maar Chemours wil de uitslagen daarvan niet afwachten en pikt die opgelegde beperking niet. Het bedrijf wil namelijk de productie niet in gevaar brengen en de eventuele schade die GenX daarbij te weeg kan brengen, is in dat streven kennelijk van ondergeschikt belang. Zoals ik al zei: ik verbaas me daar hooglijk over.
Heeft men dan helemaal niks geleerd bij Chemours, dat volgens mij overigens niets anders is dan een soort katvanger voor die andere uitstoot-recidivist DuPont? En ook al blijven zowel DuPont als Chemours dat met kracht ontkennen, ik kan die beide bedrijven niet los van elkaar zien.
Wat mij in ieder geval duidelijk is geworden, is het volgende: hoe oprecht de beloftes van beterschap (meestal uit de mond van slimme pr-jongens) ook mogen klinken, neem ze nooit voor absolute waarheid aan en hou als overheid altijd een stevige vinger aan de pols.
Dit soort pr-jongens kan en mag je nooit, maar dan ook nooit, op hun helderblauwe ogen geloven. Je weet immers nooit waar dat heldere blauw precies vandaan komt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s