Rotonde


groene_zoomElke gemeente heeft ze wel, van die pijnplekken in het verkeer waar, om wat voor reden dan ook, geen zegen op rust. Ook Dordt kent er een paar, waaronder die welbekende rotonde aan de Groenezoom en de daar vlakbij gelegen oversteekmogelijkheid naar de Chico Mendesring. Op beide plekken wordt nog wel eens een fietser of een scooteraar geschept of op z’n minst ‘aangetikt’ door een auto. Hoe dat komt? Tja… daar zijn meerdere redenen voor aan te geven. Die rotonde ging onlangs op de schop en is wel degelijk iets veiliger geworden dan voorheen, maar natuurlijk (en dat mág je ook niet verwachten) nog altijd niet bestand tegen op de fiets ‘appende’ of naar muziek luisterende scholieren. Die hebben vooral veel oog voor… ehh… elkaar en helaas meestal niet voor het verkeer. Bij zowel die oversteekplaats als bij die rotonde ben ik vorige week een half uurtje gaan staan en heb daar héél veel net-niet-ongelukken zien gebeuren. Met die vernieuwde rotonde, zo durf ik te constateren, is op zich echt niet zoveel mis, althans als iedereen zich daar netjes aan de regels zou houden. En met iedereen bedoel ik dus álle verkeersdeelnemers, dus niet alleen automobilisten (toegegeven die moeten daar soms over zes ogen beschikken), maar vooral óók scholieren, waarvan ik er die ochtend héél veel zag die nauwelijks besef hadden van het feit dat ze ternauwernood aan een, voor hen kennelijk onzichtbaar onheil, ontkomen zijn. Dat kun je die scholieren overigens niet eens kwalijk nemen. Ja, ze zijn onoplettend, onstuimig en op elkaar gefixeerd, maar daar verander je, zelfs met extra verkeerseducatie, maar bar weinig aan. Ze bevinden zich namelijk in een levensfase die (althans meestal) vanzelf weer over gaat. Tótdat ze écht verkeerswijs worden kun je als ouder eigenlijk niet veel meer doen dan bidden, duimen of hopen.
Overigens… die oversteekplek bij de Chico Mendesring is best eenvoudig veiliger te maken, namelijk door er verkeerslichten neer te zetten. Ik hoorde Menke Meijer (bezorgde moeder van een fietsende puber) dat broodnuchtere idee opperen in een reportage van RTV Dordrecht. Ze heeft gewoon gelijk, maar dat hebben moeders wel vaker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s