Bosch


chaos

Een pollerbeleid waar geen touw aan vast te knopen is, rotondes (Groenezoom, Toulonselaan) die dermate ingewikkeld zijn dat ze er in de Rotterdamse haven een loods voor laten uitrukken en te smalle straten (Wijnstraat, straks wellicht Museumstraat) die als verkeersader moeten dienen.
Om nog maar te zwijgen van malle bobbels op het wegdek (punaises) die, met het oog op de veiligheid, de vaart er uit zouden moeten halen, maar juist gevaar veroorzaken omdat automobilisten ervoor uitwijken. Menig fietser en scooterbestuurder, die zich op zó’n moment naast een auto op zo’n kruising bevond, heeft dat al aan den lijve mogen ervaren.
Dan zijn er ook nog van die bijna surrealistische situaties, zoals die op die rotonde aan de stadskant van de Krispijntunnel, waar je als fietser overgeleverd bent aan de goedertierenheid van uit die tunnel stormende automobilisten. Dan is er ook nog die rotonde (ik schreef er gisteren over) aan de Toulonselaan, waar je als fietser vanaf de Dubbeldamseweg, héél onnatuurlijk tegen het verkeer in moet draaien om aan de overkant te komen.
En dan de Vest, die op winkelzaterdagen trekjes vertoont van Caïro tijdens de avondspits… zonder kamelen en ezeltjes, maar minstens zo doldwaas. Op een te smalle straat staan hier wekelijks auto’s in de rij te wachten op een plekje in de parkeergarage. Die klemmen zich, even voorbij het Vrieseplein, noodgedwongen (want tegenliggers) tegen de trottoirband aan, waardoor fietsers, bromfietsers en scooteraars in paniek of boosheid de stoep op schieten om hun weg te vervolgen. Dáár lopen natuurlijk weer van die lastige voetgangers, die zich dan bijna tegen de gevels van de huizen moeten storten om het vege lijf te redden. Toegegeven, als columnist trek je zo nu en dan het wapen van de overdrijving uit de holster om een punt te maken.
Maar geloof me, in geen enkele van de hierboven beschreven situaties heb ik overdreven. Verkeer in Dordt is op te veel plekken nog het meest vergelijkbaar met een schilderij van Hieronymus Bosch… onwerkelijk, soms onbegrijpelijk en niet zelden beangstigend.

Afbeelding: Verkeerschaos (puzzel, getekend door Jan van Haasteren)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s