Verkeer


roundabout.gifMisschien vindt u het een vreemde afwijking van me, maar verkeer kan me mateloos boeien. Die fascinatie heb ik ‘opgelopen’ in de trein naar Tilburg. In de jaren tachtig forensde ik een jaartje of wat achtereen richting de journalistenschool aldaar en naast mij in de trein zat vaak ene Bert, student op de Tilburgse Verkeersacademie. Bert, die volgens mij op de peuterspeelzaal al wist dat hij later verkeerskundige wilde worden (,,Het speelkleed en de Dinky Toys waren mijn domein’’) kon dermate boeiend over rotondes, kruispunten en verkeersstromen vertellen dat onze dagelijkse treinritjes nóg korter leken dan die ‘lousy’ drie kwartier die ze in beslag namen. Bert werkt tegenwoordig als verkeersadviseur voor een aantal grote gemeentes in zuid-Nederland en heeft in zijn werkveld een behoorlijke reputatie opgebouwd. Zijn geboortestad Dordrecht volgt hij hooguit nog via mijn columns op de AD-website en als die zo nu en dan over verkeer gaan, ontvang ik wel eens een mailtje van hem. Zijn meest recente pennenvruchtje wil ik u niet onthouden, want over de rotonde aan de Toulonselaan, die binnenkort weer geheel en al op de schop gaat en over de rotonde in Stadspolders, die na een ‘verherbouwing’ nog altijd behoorlijk gevaarlijk lijkt te zijn, heeft Bert namelijk een nogal uitgesproken mening. ,,Beide verkeersoplossingen zijn voortgekomen uit verkeerde denkbeelden. Nog altijd bestaat de misvatting dat rotondes altijd en overal de doorstroming bevorderen, maar die gedachte is al lang en breed achterhaald. Onderzoek heeft aangetoond dat zogeheten slimme kruispunten met verkeerslichten die inspelen op de wisselende intensiteit van het verkeer, de doorstroming beter bevorderen. En als je dan tóch voor een rotonde kiest is het veiliger om fietspaden daar niet in te integreren, maar ze altijd verderop aan te leggen. Uitgerekend in de wijk Stadspolders was er méér dan voldoende ruimte om fietsers juist ver bij die rotonde vandaan te houden. Bij de Toulonselaan was het vooral een onzalig idee om het fietsverkeer, in tegengestelde richting van het autoverkeer, over die rotonde heen te leiden. Geloof me,ik wil geen collega’s afvallen hoor, maar wie dát verzonnen heeft, móet wel een gaatje in zijn hoofd hebben.’’

Advertenties

One comment

 1. Verkeer van de verkeerde kant.
  Als verkeersbrigadier en columnist van de koude grond loop ik nog als eens in het Reeland om op merkwaardige verkeerssituaties te letten. Sta ik laatst op de rotonde Dubbeldamseweg Zuid Eemsteynstraat ’s morgens naar het ongedisciplineerde verkeersgedrag van fietsende scholieren te kijken, als iemand tegen mij zegt: “Hé brigadier, jij schrijft toch als coulumnist? Nou, voor mij te veel in raadsels. Ik heb er een voor jou. Het blaft en het heeft veren……..”. Ik denken……… Ik zeg: “Ik weet het niet”. Hij zei: “Een hond”. En ik: “En die veren dan?” “Die zijn er om het moeilijk te maken”, schaterde hij, “Kijk zo schrijf jij nou…….”. Klets (een draai om m’n oren).
  Enigszins verbouwereerd thuisgekomen sla ik het AD De Dordtenaar open en lees de column van Kees Thies over verkeer (woensdag 25 januari 2017). Het ging over gedachtekronkels in het brein van ontwerpers van rotondes in Dordrecht. De meest beruchte rotondes werden weer eens genoemd en geloof me, ik wou dat ik het telefoonnummer van ene Bert had, die Kees in zijn column noemt. Waarom?
  Het kwartje viel. Die beruchte rotondes zijn zo aangelegd om het moeilijk te maken (een hond met veren). Het blijkt dat bij de genoemde beruchte rotondes nog een ding extra opvalt, naast de genoemde ‘onzaligheden’. De fietspaden passen niet in de normale verwachte stroom van het auto- en fietsverkeer en zijn zo aangelegd dat je als fietser je moeilijk kan aanpassen aan de verkeersstroom van het autoverkeer. Dat geldt ook voor de automobilist bij het fietsverkeer. De verkeerswerkelijkheid is anders dan verwachte situatie in het brein van de verkeersdeelnemers. Gevolg: blinde vlekken. Grootste probleem: er komt verkeer van de verkeerde kant. Voor de automobilist: fietsers van twee kanten aan de rechter of linkerkant van de rotonde. Voor de fietsers: auto’s uit de tegenovergestelde rijrichting waarbij je als fietser ook nog eens moet oversteken (je rondt de rotonde niet, je kruist!)
  Kees eindigt zijn column met: wie dat verzonnen heeft, moet wel een gaatje in zijn hoofd hebben. Klets.
  Het eindigt echter voor mij niet bij de top 2 van beruchte rotondes. Er komt er een met stip bij. Een top 3 is zo maar gemaakt. De rotonde Dubbeldamseweg Zuid Eemsteynstraat. Dat is een rotonde in een rotonde. Een hond met veren en een rad van fortuin voor de verkeersdeelnemer. Ik heb ook een raadsel. Voor verkeersontwerpers van de gemeente: wie heeft nu op wie voorrang, voordat er verkeersdeelnemers de rotonde willen oprijden, en wanneer er verkeersdeelnemers op de rotonde rijden? “Wordt dat niet ‘netjes’ geregeld door borden, dubbele onderbroken strepen, haaientanden (binnenste buiten en binnenste binnen), gekleurde wegdelen en verkeersheuveltjes met als extra handicap verkeer van de verkeerde kant?”, zal een verkeerskundige van de gemeente zeggen. Ik zeg dan: “Blinde vlek. Zo denk jij dan”. Klets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s