Schijnveilig


festivals

Wist u dat taxichauffeurs in Londen tot halverwege de jaren 90 verplicht waren een baal hooi aan boord te hebben? Deze wet uit 1679 komt voort uit het feit dat taxi’s in de Britse hoofdstad aanvankelijk werden voortgetrokken door paarden. Met dat hooi konden de chauffeurs de paarden­uitwerpselen bedekken… vanwege de hygiëne, maar tevens om glijpartijen te voorkomen.
Die eis bleef honderden jaren achtereen, ook lang nadat de auto zijn intrede had gedaan, van kracht. Geinig misschien, ware het niet dat pietluttige ambtenaren tot ver in de vorige eeuw ijzerenheinig bleven controleren op de aanwezigheid van hooi in gemotoriseerde taxi’s.
Ik moest daar aan denken toen ik las dat organisatoren van evenementen in Dordrecht klagen over de overdreven veiligheidseisen waaraan ze vandaag de dag moeten voldoen. Die eisen zijn niet zelden onzinnig, maar ook nog eens geldverslindend en creëren hooguit schijnveiligheid.
Drie voorbeeldjes: 1. Vlaggen en banieren moeten geïmpregneerd worden met een vuurbestendige laag, die echter al na één regenbuitje (dat weten de controlerende instanties best) als sneeuw voor de zon verdwijnt. 2. De organisatie van Dordt in Stoom moest maatregelen nemen om te voorkomen dat het op de aangemeerde schepen glad wordt als gevolg van sneeuw en ijs… in juni. 3. Ter gelegenheid van Koningsdag had het Oranjecomité twee pontons gehuurd voor een avondconcert. Van die dingen is bekend dat ze vele tonnen kunnen dragen, maar tóch moest het comité een dure risicoanalyse laten maken om aan te tonen dat die pontons een orkestje van hooguit een paar duizend kilo zouden houden. Ik kan nog tien voorbeelden noemen van dit soort veiligheidshysterie. Natuurlijk juich ik het toe dat gemeentebestuurders, als het om veiligheid van burgers gaat, hun verantwoordelijkheid nemen, maar daar kun je ook in doordraven.
Als je als gemeente nou écht elk risico wil uitsluiten, sta dan geen evenementen toe, zet bruggen omhoog, sluit tunnels af en voer een avondklok in. Dan wonen we lekker veilig in een hele saaie stad.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s