Veters


shoesHé man, alles goed?’’ Stijn reageert niet zoals ik van hem gewend ben. Meestal roept hij zoiets terug als ,,Ik mag niet klagen’’, maar vandaag kijkt de altijd zo vrolijke dakloze als een beteuterde kleuter. Hij vergeet zelfs om me een eurootje af te troggelen.
,,Mwoah,’’ luidt zijn reactie en zoiets negeer je niet. ,,Heb je het koud?’’ Die vraag is Stijns eer te na. ,,Noem je dit koud? Ik ben wel erger gewend hoor’’, antwoordt hij quasi beledigd, terwijl hij demonstratief zijn lange, zwarte jas open gooit. Ik doe een tweede poging: ,,Wat is er dán… ziek, honger, slecht geslapen?’’ Stijn is zijn eigen ‘mwoah’ alweer vergeten, maar als mijn vraag tot hem doordringt, trekt hij weer het gezicht dat daarbij hoort. ,,Ik heb vannacht bij de popo gepit en nou heb ik geen schoenveters meer.’’ Stijn wijst naar zijn ouwe kistjes die als half gepelde bananen om zijn magere enkels hangen. ,,Had je iets geflikt of zo?’’ De ouwe zwerver zucht: ,,Ik was gisteren te laat voor het Leger des Heils en trouwens ik had er toch geen centen meer voor. Ik naar een vriend, die een flatje heeft in de Vogelbuurt, maar toen ik daar aan kwam deed hij niet open, terwijl hij wél thuis was. Dat zag ik, want er brandde licht en het gordijn bewoog. Ik denk, ik steek een lucifertje tussen zijn bel… komt ie vanzelf wel een keer naar beneden. Een herrie man, echt niet te geloven… alleen, ik had me vergist, want het was de bel van de buurman… Afijn, beetje duwen, beetje trekken en voordat ik het wist zat ik achterin een bussie. Op het bureau moet je altijd je schoenveters inleveren. Je weet wel waarom toch?’’ Ik knik bevestigend. ,,Alleen ben ik vanochtend vergeten ze terug te vragen en nu moet ik helemaal teruglopen naar de Overkampweg.’’
Mocht u vandaag een zwerver tegenkomen met fel oranje veters in zijn schoenen…. ze komen uit mijn ouwe schaatsen. Stijn vindt ze prachtig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s