Façade


2010-1-tvb-zorg-finance-in-de-zorg-www-financeindezorg-nl_

Verpauperde panden in het middengedeelte van de Voorstraat gaan schuil achter een houten graffitiwand. Prachtig hoor… die ‘spuitbuskunstenaars’ kunnen er wat van… dáár wil ik niks van zeggen, behalve dan dat deze façade van schoonheid een wel héél lelijke waarheid ‘verbloemt.’ Maar is dat zo erg dan? Waarom zou je tegen lelijkheid willen aankijken?. Tja… misschien wel omdat het uiteindelijk beter is om de realiteit onder ogen te blijven zien. En nee, nou wil ik echt niet zeuren over dat goedbedoelde projectje hoor. Ik weet dat de gemeente oprecht bezig is om, áchter dat wandje, te redden wat er te redden valt. Ook weet ik dat het reuze ingewikkeld is om vat te krijgen op de onwillige eigenaren van deze verpieterende panden. Goed, je kunt die ambtenaren en bestuurders verwijten dat ze niet al veel eerder hebben ingegrepen, maar ook dán waren ze overgeleverd geweest aan een veel te traag draaiende juridische mallemolen. Nu ben ik nog altijd niet aanbeland bij het punt dat ik eigenlijk wil maken. Het artikel over deze ‘opschoonactie’ kan ik namelijk niet los zien van een ander artikel, waar mijn krant op diezelfde dag haar voorpagina mee opende. Dat artikel ging over de toename aan zelfdodingen in regionale ggz-instellingen. Ook hier is, zo zie ik dat althans, sprake van een probleem dat wordt afgedekt met een façade… óók een soort  graffitiwandje. Alleen staan daar geen mooie tekeningen op, maar lezen we het zinnetje ‘Op weg naar een efficiëntere zorg.’ Want dat was toch het streven van Rutte en co? Ja hoor… een goedkópere zorg, bedoelen ze. Gevolg: een half gelukte transitie, desorganisatie, zich verrijkende zorgmanagers, tè krappe budgetten, personeelsgebrek en zorgverzekeraars die hun hand meedogenloos op de knip houden. Dat panden verpieteren is hooguit vervelend, maar mensen? Nee, die láát je niet verpieteren… die láát je zich niet voor een trein werpen. Voor alle duidelijkheid: ik verwijt de zorgverleners ‘op de werkvloer,’ die zich uit de naad werken om te redden wat er te redden valt, helemaal niks. Mijn verwijt is gericht aan een ‘privatiseringsgeil’ kabinet dat het zó ver heeft laten komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s