Impact


dijken

Dat we hier met z’n allen (bijna 120.000 Dordtenaren) op een eiland wonen en dus ook een beetje ‘opgesloten’ zitten is niet iets waar ik dagelijks aan denk. In mijn jeugd was ik me daar eerlijk gezegd niet eens van bewust. Pas later ging ik me realiseren dat je altijd wel een brug, een tunnel of een pontje nodig hebt om dit eiland te kunnen verlaten. En dat is geen probleem natuurlijk… nou ja, tótdat er wél een probleem is, bijvoorbeeld als de dijken breken en het water hier tot maximaal 2,5 meter kan stijgen. Uit een zogeheten impactanalyse van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid blijkt dat hooguit 8 tot 25 procent van de Dordtse bevolking hier dan nog op tijd wegkomt. De rest staat dan muurvast in files op de rondweg of richting de A16. Misschien een rare gedachte van me… maar ik denk dat je per fiets nog een grotere kans hebt om dit eiland af te komen dan per auto, al moet je dan vervolgens wel héél hard doortrappen richting hoger gelegen gebied, want de ‘waarden’ om dit eiland heen staan dan natuurlijk ook blank. Wie er dus niet in slaagt om weg te komen moet de hoogte in… verticale evacuatie, noemt de Veiligheidsredio dat met een mooi woord. In het geval van mijn gezinnetje (we zijn, inclusief Blafmans, met z’n vijven) betekent dat… op naar de zolder, want bij 2,5 meter, staat alleen de bovenste woonlaag van mijn drie verdiepingen tellende huis nog droog. En dan is het dus wachten tot je daar wordt weggehaald of tot het water weer gezakt is. Hoe lang dat duurt, of beter gezegd, hoe lang we dat volhouden? Geen idee. Ik heb op zolder een hele grote provisiekast staan, alleen is dat ding tot aan de nok toe gevuld met ouwe rommel. Toch maar uitruimen die kast om er een zooitje twee literflessen water en wat blikvoer in op te slaan? Lach me maar uit, maar ik ga het tóch doen, want die impactanalyse heeft me toch wel een beetje… eh… ‘imgepact.’ Nu nog vrienden zoeken in Drenthe.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s