Vaag


912Wordt fietsen straks toegestaan op winkel/ wandelstraten in de binnenstad? Persoonlijk, zo gaf ik al eerder aan, vind ik het zo’n beetje het slechtste idee sinds bruine tandpasta.
Toch zou dit malle plannetje zomaar werkelijkheid kunnen worden als de Dordtse gemeenteraad zich hier, over een week of drie, in meerderheid positief over zou uitspreken. Ik kan me dat niet voorstellen gezien de te verwachten stemverhouding en al zeker niet na het ijzersterke betoog van Eline van de Vorm (BVD), dinsdagavond tijdens een commissievergadering over dit onderwerp. Een echte discussie werd het nooit, aangezien de voorstanders van dit plan (initiatiefnemer CU/SGP en verder de PvdA, Groen Links, D66 en CDA) nauwelijks steekhoudende argumenten wisten aan te dragen om dit onzalige plan nog serieus door te zetten. ,,Er is simpelweg geen enkel maatschappelijk draagvlak voor dit voorstel’’, zo duidde Van der Vorm aan. Vervolgens somde zij instellingen en organisaties op die zich eerder al fel tegen het fietsvoorstel hebben uitgesproken, waaronder de Dordrechtse Ondernemersvereniging, Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht, Koninklijk Horeca Nederland (afdeling Drechtsteden), de Centrale Vereniging Ambulante Handel, Dordrecht Marketing en de Dordtse Seniorenbond. Verder blijkt er, zo liet Van der Vorm weten, op héél de Voorstraat geen winkelier te vinden die het idee ook maar enigszins toejuicht.
Zelf heb ik vooral moeite met het feit dat het plan vooral onduidelijkheid veroorzaakt en onduidelijkheid in het verkeer, is nou juist het laatste wat je wilt creëren. Zo mag er, mocht het plan realiteit worden, straks gefietst worden op de Vriesestraat, de Grote Spuistraat en delen van de Voorstraat, maar dan weer niet het middengedeelte. Ook mag er op marktdagen niet nabij de markt worden gefietst. Een en ander wordt aangegeven middels stickers op de bestaande verkeersborden.
Ik vind het allemaal maar vaag en ook nog eens levensgevaarlijk voor kinderen. Verder snap ik nut en noodzaak van het hele plan niet. Hoezo bevorderen bereikbaarheid? Elk deel van de Voorstraat is via zijstraten en de parallel gelegen Wijnstraat, Groenmarkt en Grotekerksbuurt toch makkelijk aan te fietsen?

2 reacties

  1. Wel…de shared space bij het station werkt anders best goed?! Het is het gedachtegoed van de verkeersfilosoof wijlen Hans Monderman, dat mensen ertoe aanzet zelf op te letten en hun verstand te gebruiken (wat dus ook inhoudt dat je je kinderen zult moeten instrueren). Mensen naderen een gelijkwaardige kruising doorgaans voorzichtiger dan één met haaientanden e/o stoplichten, immers. En als er geen zebrapad is, steken voetgangers minder snel “blind” over. Ik ben dan ook benieuwd naar de resultaten van het onderzoek van studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit van NHL Hogeschool naar de effecten van de herinrichting van Frieschepalen volgens deze methode.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s