Trui


ecogirlZe was bij de anti-Trump-demonstratie op het Malieveld, woont anti-kraak, teelt haar eigen groente in een stadstuin, is overtuigd veganist en wie het in zijn harses haalt om in haar bijzijn een Big Mac weg te stouwen is ‘fout na de oorlog.’ ,,Mc Donald’s vermoordt de regenwouden, om van koeien nog maar te zwijgen.’’
Ik zwijg ook veel als ik Trui ontmoet, want in haar leefwereld bestaat er weinig ruimte voor nuance en is elke vorm van verbaal tegengas nutteloos. Trui’s milieubewustzijn gaat zelfs zó ver dat het voor haar elke dag warme truiendag is. ,,Die thermostaat kan bést wat lager… ik pak wel een dekentje.’’ Trui, lange paardenstaart, kekke laarsjes (geen leer) loopt altijd in iets ‘zelfgebreids’ rond. Ik mag haar graag al weet ze bij elke ontmoeting toch altijd wel weer een schuldgevoel bij me te weeg te brengen. Vorige week kreeg ik nog op mijn donder, louter en alleen omdat ze me betrapte toen ik mijn scooter voor het café parkeerde. ,,Jij woont toch vlakbij? Dat rotstukkie had je dan toch ook wel kunnen lopen? Moeder aarde huilt om jou.’’ Meestal word ik wat korzelig van zulke opmerkingen, maar van Trui kan ik het hebben, al ben ik zelf wat minder principieel… vooral als ik trek heb en ik toevallig net langs ‘de Mac’ loop. Toen ik daar gisteren naar binnen stapte schoot ze spontaan in de vlekken toen ze door had dat ik haar gezien had. ,,Mag ik je voorstellen aan mijn vriend Norwin?’’ zegt ze nerveus. Tegenover haar zit een corpulente Antilliaan te smullen van een hamburger, zó groot dat ‘ie vermoedelijk over een eigen postcode beschikt. Trui toont mij demonstratief haar vegaburger en stamelt vergoelijkend: ,,Norwin had zó’n honger… hij viel bijna om.’’ Op tafel zie ik een sleuteltje liggen, met daarop een voor mij herkenbaar logo.
,,Heb je een scooter?’’ vraag ik. Norwin kijkt op van zijn burger en zegt: ,,Ja, hoezo?’’
De kleur die Trui vervolgens aanneemt heeft nog het meest weg van een eh, aardbeienshake.
Norwin lijkt me een aardige vent… niet echt een dekentjestype, schat ik zo in.

Advertenties

One comment

  1. Typisch linkse hypocrieten dus. Met je Palestijnse vlag op een anti Trump demonstratie (democratisch gekozen staatshoofd). Tegen dictator Erdogan demonstreren deze mensen niet. Die doet gekkere dingen veel dichterbij. Ik gok ook dat “Trui” niet werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s