Burgermoeder?


mayorOver wie de nieuwe burgemeester van Dordrecht wordt kunnen we hooguit een potje speculeren… ach…wensvol denken mag ook natuurlijk. Zeker is dat deze man of vrouw pas na de zomer geïnstalleerd zal worden. Dat woordje ‘pas’ is overigens niet negatief bedoeld, want ik denk dat het goed is om deze procedure zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. Eerst moet er immers nog een profielschets worden opgesteld, daarna wordt de vacature ‘uitgezet’ en vervolgens gaat de vertrouwenscommissie zich in alle rust en in het diepste geheim buigen over de diverse aanmeldingen. In de tussentijd (om precies te zijn over 27 dagen) zijn er trouwens óók nog eens Tweede Kamerverkiezingen en het is niet uit te sluiten  dat er dan zomaar ineens wat potentiële kandidaten komen bovendrijven voor wie een burgemeestersfunctie in Dordrecht een mooie hoofd- of troostprijs is. Volgens de Dordtse griffier Annelous Wepster zal de naam van de nieuwe burgemeester zo ongeveer tegen de zomer bekend zijn, zodat deze man of vrouw direct ná de zomer kan beginnen. De laatste zomerdag is op 20 september en de huidige burgemeester Arno Brok is op 1 maart vertrokken. Zijn we dan in dat tussenliggende half jaar burgemeesterloos? Nee, want er komt een ‘interimmer,’ Wie? Geen flauw idee. Niet zelden is dat een al ervaren burgemeester die recent (of soms al wat langer geleden) met pensioen ging. Een mooi requiem voor de bijna ex-burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (69) misschien? Die wordt, zo werd dinsdag bekend, opgevolgd door de 55-jarige VVD-senator Pauline Krikke. Dat Den Haag, voor het eerst in de geschiedenis een ‘burgermoeder’ krijgt, was overigens niet echt een verrassing.  In de profielschets die deze gemeente vorig jaar opstelde was het woordje ‘hij’ consequent vervangen door ‘zij.’Ideetje voor Dordt misschien? Nog nooit bekleedde een vrouw op dit eiland het hoogste ambt en we hebben hier toch écht al burgemeesters sinds het jaar 1285. In een van de komende dagen wil ik in deze column dieper ingaan op die profielschets. Wat moet daar, als het aan u ligt, absoluut in staan? Laat me dat weten alstublieft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s