Brok


brokNog even is Arno Brok burgemeester van Dordrecht. Vrijdag neemt hij afscheid en zal hij zich, zo heb ik vernomen, twee jaar niet meer op dit eiland laten zien.
Dit, zo vertelde mij een gemeentelijk voorlichter, omdat hij zijn opvolger niet in de weg wil lopen. Of dat nou helemáál waar is weet ik niet, maar hij schijnt diezelfde ‘procedure’ ook te hebben toegepast op Sneek, toen hij die gemeente in 2010 inruilde voor Dordt.
Ruim zes jaar Brok, zo concludeer ik als beroepsvolger van het bestuurlijke wel en wee in deze stad, is in diverse opzichten goed voor Dordt geweest. Brok was immers méér dan louter een goed bestuurder: hij verschafte deze stad, die voordien toch vooral als ‘het grootste geheim van Nederland’ door het leven ging, namelijk een broodnodige dosis zelfvertrouwen. Mede als gevolg van zijn Haagse en misschien ook wel Hilversumse lobby kwam in 2011 (de enige echte) Sinterklaas naar Dordt en de live-registratie van die intocht op NPO 1 leverde deze stad geen windeieren op. Dat werd in 2014 nog eens in het kwadraat over gedaan toen koning Willem-Alexander en koningin Maxima Dordrecht uitkozen als de allereerste locatie voor Koningsdag nieuwe stijl, hetgeen deze stad een enorme publiciteits-boost opleverde. Voorafgaand aan de grote dag ging Dordt weken achtereen nagenoeg elke dag wel in de een of andere radio- of tv-rubriek, over de tong.
De registratie van de grote dag zelf zette deze stad voor eens en altijd op de kaart als hét alternatief voor dagjesmensen die Delft, Leiden, Amsterdam en Den Haag al (meer dan eens) gedaan hadden. Nog altijd ebt dat effect na, hetgeen ook te danken is aan de VVV en Dordrecht Marketing, die destijds zeer adequaat op het koninklijk bezoek wisten in te springen. Wat ik een beetje jammer vind is dat Brok Dordt straks óók verlaat met het aureool ‘horeca-boeman.’ Onterecht, in mijn ogen, want hij deed eigenlijk niets anders dan (al eerder vastgelegd) gemeentelijk beleid ten uitvoer brengen. De Dordtse horeca heeft, mede als gevolg van door Brok gegenereerde bekendheid, juist héél veel aan de man te danken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s