Handhaven


fietsen_lopen

Dat mallotige plan om fietsen op winkelstraten in de Dordtse binnenstad een heel ‘proefjaar’ lang te gaan toestaan is gelukkig van de baan. Het voorstel werd afgelopen dinsdag, met 18 stemmen tegen en 17 stemmen voor, door de gemeenteraad verworpen. Dat was overigens geen verrassing (ik voorspelde het al in eerdere columns) omdat al enige tijd duidelijk was dat ‘gemeenteraads-invaller’ John van der Net van de VVD, die de zieke Irene Koene vervangt (zij zag het idee wel zitten) tégen het plan zou stemmen. Ook raadslid Alfred Meijer (aanvankelijk nog vóór) liet deze krant onlangs weten dat hij inmiddels van mening veranderd was. Een simpel optelsommetje wees dus uit dat het plan, ingediend door Joost Veldman van de ChristenUnie/SGP, het niet zou halen. Eind goed al goed zou je zeggen. Nee, dus… want ‘het kwaad’ is helaas al geschied. Dat kwaad heet onduidelijkheid en onduidelijkheid is wel het állerlaatste dat je op verkeersgebied wilt creëren. Want dát is wat er nu gebeurd is: veel binnenstadsbezoekers leven kennelijk in de veronderstelling dat fietsen op de Voorstraat, de Vriesestraat en de Grote Spuistraat al lang geen probleem meer is. Het valt mij namelijk op dat er vandaag de dag, véél meer dan vroeger het geval was, behoorlijk onbeschaamd op winkel/wandelstraten in de binnenstad gefietst en gescooterd wordt. De gemeente tilt daar blijkbaar tóch niet zo zwaar aan, luidt een inmiddels alom heersende misvatting. Daarbij komt ook nog eens dat er al jaren niet meer serieus gehandhaafd wordt. Ik kan me de tijd nog heugen – en da’s écht nog niet zo lang geleden – dat je wel uitkeek om op genoemde winkelstraten (plus de Sarisgang en het Statenplein) te gaan fietsen. De kans dat je dan op de bon geslingerd werd, was destijds zeker niet verwaarloosbaar.
Nu de raad in meerderheid tégen het plan gestemd heeft, lijkt het me dan ook niet meer dan logisch dat er dan óók weer ouderwets gecontroleerd gaat worden. Wellicht vindt u mij wat ál te wantrouwig, maar ik vrees dat het gemeentebestuur, zij het onuitgesproken, tóch een beetje aanstuurt op een soort eh… ‘gedoogbeleid.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s