Minder


mark-318149_960_720 ‘Je was er vorige week niet. Heb je overspel gepleegd of zo?’ De van oorsprong Marokkaanse groenteverkoper op de markt is rap van tong en mag zijn klanten graag een beetje pesten.
Boven zijn lange zwarte baard zit een olijk smoelwerk met heldere pretoogjes, die voortdurend rond kijken om te voorkomen dat een klant ál te lang moet wachten en wegloopt naar een van de concurrenten aan beide zijden van zijn kraam. Als zijn jonge medewerkers iets te lang niks staan te doen krijgen ze dat luid en op cynische toon te horen: ,,Hé Mo, ga die vrouw eens helpen, die staat al een uur op boontjes te wachten… straks valt ze nog flauw en dan is het jouw schuld.’’
De grappen en grollen bij de kraam zijn niet van de lucht. ,,Je bent best een aardige vent hoor’’, zegt een wat oudere klant tegen de eigenaar. ,,Maar ik begrijp niet waarom je er zo graag uitziet als een Jihad-strijder met die maffe sik van je.’’ De eigenaar schiet in de lach: ,,Joh, da’s gewoon de laatste mode in Marokko… de meisjes zijn er dol op.’’ De vrouw die op boontjes stond te wachten valt de kraameigenaar bij. ,,Ik vind het wel sexy hoor, die baard.’’ Alle jongens in de groentekraam schieten nu demonstratief in de lach. ,,Dat had je nou niet moeten zeggen,’’ schatert één van hen. ,,Nu is ’ie de hele dag weer niet te harden, want hij gelooft ’t nog ook.’’
Als de vrouw wil afrekenen roept de eigenaar tegen Mo: ,,Zij krijgt vijftig procent korting.’’ Nu ben ik aan de beurt. Als hij ziet dat ik met een doosje druiven in mijn hand sta, zegt hij: ,,Die zijn hartstikke duur man.’’
Ik ga uiteindelijk weg met een pompoen, drie grote zoete aardappelen, een zak vol paprika’s én dat peperdure doosje druiven.
Die kreeg ik gratis mee, als ik beloofde niet op gekke Geert te stemmen.
Achter me hoor ik alweer de zoveelste grap declameren. ,,Willen we méér of minder betalen voor die overheerlijke paprika’s?’’
,,Minder… minder’’, roepen zes klanten in koor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s