Schoumanstraat


aert-schoumanWist u dat er in sommige ‘schildersbuurten’ geen plek is voor een Jan Steenstraat omdat diverse gemeenten al over een Steenstraat beschikken? Wist u ook dat er twee straatnamen bestaan die u ook achterstevoren kunt lezen? Dat zijn de Taartstraat en de Naaldlaan. En weet u wat de aller-langste straatnaam in Nederland is? Dat is de Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen. Meer ga ik niet ‘verraden’ uit het kostelijke, onlangs verschenen boekje van René Dings, getiteld ‘Straatnamen met name,’ want dat zou flauw zijn. Als uw dagelijkse columnist van het alledaagse ontkom ik er natuurlijk niet aan om een ‘bruggetje’ naar Dordt te maken. Neem nou die Jan Steenstraat… die hebben we hier inderdaad niet. Wél een Steenstraat, al wist ik eerlijk gezegd (schaam, schaam) niet wáár precies. Google Maps bracht uitkomst: de Dordtse Steenstraat is eigenlijk niets meer dan een steegje dat vanaf de Kolfstraat naar de achterkant van Pim’s Poffertjes- en Pannenkoekenhuis leidt. In Dordt is er overigens verder weinig ‘gedoe’ met straatnamen. Nou ja, onlangs werd hier het Nassauplein omgedoopt tot Paulusplein, omdat iedereen dat plein tóch al zo noemde (uniek in Nederland) en persoonlijk vind ik dat onze beroemdste schrijver Kees Buddingh’ er wat bekaaid vanaf komt met een veredelde parkeerplaats achter de bibliotheek. En erger nog: Aart Alblas, een van onze moedigste verzetsstrijders ‘eren’ we met een lullig achterafbruggetje in De Staart. Verder herinner ik me een gemeenteraadsvergadering van enkele jaren geleden waarin geopperd werd dat de naam van de industrieterreinen Dordtse Kil niet zou deugen omdat het woordje Kil bij Engelstaligen een morbide associatie zou oproepen. Verder trouwens nooit meer iets over gehoord. Gisteren ontving ik een mailtje van plaatsgenote Elise Dekker, Zij vond het vreemd dat er in Dordt geen straat naar Aert Schouman genoemd is. Deze in 1710 op dit eiland geboren schilder trekt sinds vorige week in het Dordrechts Museum volle zalen met zijn prachtige behangselschilderingen vol exotische vogels. Kan de Dordtse straatnamencommissie hem misschien op een shortlist zetten? Misschien iets voor dat nieuwe wijkje Stadswerven? Of mogen daar alleen maar scheepswerfnamen komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s