Ziel


fcd-sadHebben betaald voetbalclubs een ziel? Ik ben geneigd die vraag met nee te beantwoorden. Betaald voetbalclubs zijn immers al lang geen ‘clubs’ meer, maar bedrijven, met managers, begrotingen, ‘targets,’ investeerders en sponsors. En heuse clubspelers bestaan ook al niet meer, want als het puntje bij het paaltje komt wint de heilige dollar het toch altijd van logo’s en clubkleuren. Pelle voetbalt tegenwoordig in China en doet dat écht niet vanwege het rood en blauw van Shandong Luneng.
Maar waarom dan ben ik al dit hele voetbalseizoen een tikkie opgewonden omdat het, na al die jaren vol tegenslagen, nu eindelijk eens zou kunnen gaan lukken? Waarom droom ik van een Feyenoordselectie op het balkon boven een stampvolle Coolsingel? Is het omdat ik een geboren Rotterdammer ben? Komt het omdat Coen, Willem, Rinus, Ove, Pierre, Graziano en Dirk op enig moment een kamertje in mijn hart betrokken? Is het omdat ‘we’ ooit (lang geleden) de beste van ‘de heule’ wereld waren? Ach… ik ben ook maar een psycholoog van de koude grond, maar volgens mij zit de ziel van een club niet zozeer in de tenues, het stadion of de prijzenkast, maar in de mensen die zich vrijwillig (of tegen een bescheiden loontje) voor de club inzetten en… vooral… in de supporters. Het zijn hún herinneringen, hun teleurstellingen, hun trots, hun busreizen naar verre oorden en hun gezamenlijk lijden op barre winteravonden in IJmuiden of Sittard  die voetbalclubs een ziel verschaffen. Geldt dat ook voor FC Dordrecht? Ja, dat geldt júist voor FC Dordrecht. Topvoetbal zie je zelden aan de Krommedijk, successen zijn er schaars en voor veel spelers is de club hooguit een wachtkamer naar beter. Wie er wel altijd zijn? Een kleine maar trouwe kern aan échte supporters en… twee heuse clubkanjers, namelijk pr-medewerkster Elisa Kuster en Kaatje van Gennip van de catering. FC Dordrecht is van plan om deze (uitstekend functionerende) werknemers per 1 maart aanstaande te ontslaan en geloof me… dat is het aller-domste dat je als club kunt doen. Je ziel is namelijk je kostbaarste bezit. Die snij je niet weg… die koester je.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s