‘Om de hoek’


kees-thies-columnist2Journalistiek en ethiek… het was, zo herinner ik me, een heus vak op de journalistenschool en dat zal vandaag de dag ongetwijfeld nóg het geval zijn. Hoe het ook zij, na mijn opleiding kwam ik al snel tot de conclusie dat theorie en praktijk soms ver uiteen liggen. Vooral in de lokale en regionale journalistiek word je als verslaggever namelijk nog wel eens met zaken geconfronteerd die letterlijk ‘om de hoek’ liggen en alleen al het weergeven van de droge feiten kan dan al tot grote morele verontwaardiging leiden. Ik schrijf dit naar aanleiding van het drama aan de Jan Vethkade. Daar is een jochie van 10 jaar oud dood aangetroffen en we willen allemaal, liefst gisteren nog, precies weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Laten we daar nou niet hypocriet over doen, want juist bij dat soort gebeurtenissen wordt de krant nog nét niet letterlijk verslonden. In de papieren jaren (ik herinner me de ontvoering van baby René in 1988) waren we dan altijd steevast uitverkocht en in deze digitale tijden krijgen onze website, app en Facebookpagina vele duizenden ‘hits’ meer dan op ‘nieuwsluwe’ dagen. In een relatief kleine gemeenschap als Dordrecht is het dan soms lastig laveren voor verslaggevers, die immers feiten naar buiten moeten brengen die niet iedereen welgezind zijn. De berichtgeving van louter het gegeven dat de vader verdacht en aangehouden is, kán dan door een deel van de lezers als zijnde ‘gekleurd’ worden opgevat. Zij kúnnen en willen namelijk (en dat is begrijpelijk) niet geloven dat de man in kwestie… een bekende in het plaatselijke voetbalwereldje… überhaupt als verdachte wordt aangemerkt en maken in hun blinde verontwaardiging verder ook geen enkel onderscheid meer tussen de begrippen verdachte en dader. En ja, ik weet het… je kunt er natuurlijk óók voor kiezen om, gezien de impact van een dergelijk drama, uiterst terughoudend in je berichtgeving te zijn, maar dan krijg je van je lezers weer te horen dat je er als krant niet voldoende ‘bovenop’ zit. Als boodschapper van dramatisch buurtnieuws kun je het dus eigenlijk nooit helemáál goed doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s