Stoeltjes


kandidaten

Hebben we straks een parlement met een hoog Drechtstedengehalte? Nee, dat zit er niet in, al zou het in theorie wél kunnen.
Op de ‘Kandidatenlijst voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal’ (zo heet dat ding officieel) pronken maar liefst dertien namen van stad- en streekgenoten… om precies te zijn, zes Dordtenaren, drie Papendrechters, één Ambachter, een Sliedrechter, een Zwijndrechtenaar en een Hardinxvelder. In de praktijk is Henk de Vree uit Hardinxveld-Giessendam de enige die serieus kans maakt op een Kamerzetel. Dit 63-jarige Statenlid is de nummer 24 op de lijst van de PVV en dat is, volgens de laatste prognoses, ook precies het aantal stoeltjes waar deze partij op lijkt af te stevenen. Met een 38ste plek op diezelfde lijst zal de Papendrechtse Tessa Dulfer het, zonder een stortvloed aan voorkeursstemmen, vermoedelijk niet halen. Op de diverse lijstjes van de 26 (in deze kieskring) deelnemende partijen vinden we verder de Dordtse gemeenteraadsleden Jacqueline van den Bergh (nummer 76, PvdA), Nelleke de Smoker (nummer 47, D66) en Joost Veldman (nummer 9, SGP). Verder neemt de Dordtse wethouder Jasper Mos op de VVD-lijst een 67ste plek in, maar voor alle vier deze plaatsgenoten geldt dat hun ‘deelname’ vooral van symbolische waarde is. Ook de Dordtenaren Gertjan Kleinpaste van de Piratenpartij (plek 21) en Joyce van Herp van de partij StemNL lijken niet in aanmerking te komen voor een Kamerzetel, want hun partijen halen vermoedelijk niet eens de kiesdrempel. Op de lijst van StemNL staat overigens ook nog de Papendrechter Enzio Griekspoor. Verder komen we op de SGP-lijst, naast de al genoemde Joost Veldman ook de wethouders Hans Tanis uit Sliedrecht (nummer 8) en André Flach (14) uit Ambacht tegen.
Ben ik dan nog iemand vergeten? Jawel, dat zijn Jeroen Ghuijs uit Zwijndrecht, nummer 20 op de lijst van de Burger Beweging en Papendrechter Ruud Lammers, die bij de Vrijzinnige Partij op plek 7 staat. Kortom, 12 van de 13 genoemde kandidaten lijken me kansloos, maar niks weerhoudt u er natuurlijk van om op 15 maart lekker tóch op ze te stemmen.

Afbeelding: Twaalf van de dertien stad- of streekgenoten op de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Van links naar rechts, bovenste rij: Jasper Mos (VVD), Nelleke de Smoker (D66), Henk de Vree (PVV) en Hans Tanis (SGP). Middelste rij: Jacqueline van den Bergh (PvdA), Enzio Griekspoor (StemNL), Ruud Lammers (Vrijzinnige Partij) en Joost Veldman (SGP). Onderste rij: Gertjan Kleinpaste (Piratenpartij), Tessa Dulfer (PVV), André Flach (SGP) en Jeroen Ghuijs (Burger Beweging). Van de Dordtse Joyce van Herp (StemNL) kon ik geen foto vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s