Hoogeveen 1973


stationMet het Dordtse station is van alles mis… van binnen, van buiten, qua sfeer en qua functionaliteit. Het is er zelfs zó passagiersonvriendelijk dat reizigers als het ware terug de auto in worden gejaagd. Dat concludeert het Reizigersoverleg Drechtsteden-Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. In het kort komt de kritiek van deze belangenclub op het volgende neer: de zogeheten ‘shared space’-situatie voor het station is vaag en daardoor gevaarlijk voor zowel fietsers als voetgangers. ,,Hoe moet je hier als voetganger in vredesnaam begrijpen dat je hier een fietspad kruist, en hoe zie je als fietser dat hier zebrapaden liggen?’’Ook zijn de perrons te smal (óók gevaarlijk, vooral tijdens de spits) en verder is het onduidelijk waar zich precies de ingang van het station bevindt. ,,Vooral slechtzienden struikelen soms letterlijk over dat grijze, verhoogde plateau.”
Eerder al concludeerde de Dordtse jongerenraad dat het station van binnen buitengewoon saai is en van reizigers die hun onvrede via de sociale media uiten begrijp ik dat er, sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling, ook nog eens héél veel niet klopt op het gebied van aansluitingstijden, om nog maar te zwijgen van het aantal Intercitys dat de stad aandoet. Kortom… er wordt in Dordt en de regio veel gemopperd op de NS in het algemeen en op het station in het bijzonder. Over die nieuwe dienstregeling heb ik het al vaker gehad: we zijn min of meer tot boemelstad gedegradeerd en kennelijk straalt dat nu al uit op het station, dat er aan de buitenkant overigens prachtig uitziet. Ben je echter eenmaal binnen dan slaat de droefheid je om de oren. Het Dordtse station anno 2017 straalt vooral ‘Hoogeveen 1973’ uit en bewerkstelligt niet wat een station in een zich verder goed ontwikkelende stad als Dordrecht nou juist wél zou moeten bewerkstelligen… iets beloftevols en een gevoel van welkom. Als ik me verplaats in een reiziger die deze stad voor het eerst bezoekt zou ik bij aankomst al denken: ‘Weet je wat? Ik blijf nog even zitten, misschien wordt het bij de volgende halte wél leuk… ’’ Hier moet, in sneltreinvaart, iets veranderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s