Tegel


detegelnieuwsstandaard (1)AD-journalisten Ingrid de Groot en Peter Groenendijk zijn voor hun onderzoek naar de chemische fabriek DuPont voorgedragen voor de Tegel, een prestigieuze journalistieke prijs. Zij ontvingen die nominatie in de categorie Nieuws, vanwege de onthullingen die zij deden over chemieconcern Dupont.
En natuurlijk… als je genomineerd bent dan wil je óók winnen, al schep ik persoonlijk al veel voldoening in die nominatie op zich. Ook al hoop ik van harte dat mijn collega’s op 18 april (dan vindt in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag de uitreiking plaats) met de hoofdprijs aan de haal gaan, ik vind de nominatie óók een zeer verdiende waardering voor mijn krant, die dit tweetal de tijd en de ruimte verschafte om zich in dit ongelofelijk ingewikkelde dossier te kunnen vastbijten. Wat ik trouwens nóg mooier vind is dat de nominatie, zo ervaar ik dat althans, een overwinning voor de journalistiek in het algemeen is. Journalistiek is namelijk een ambacht en dát dreigen we nog wel eens te vergeten in deze tijden van nepnieuws, hapklare brokken, kretologie, verplasserij en (matig gefundeerde) meningen op sociale media. De journalistiek is de waakhond van onze samenleving en zonder het speur- en graafwerk van hardwerkende journalisten zouden er veel schandalen, overal ter wereld, onder allerhande tegeltjes blijven liggen. Vandaar ook de naam van deze prijs, genoemd naar het boek Tegels lichten van de vorig jaar overleden journalist en columnist Henk Hofland.
Als het om DuPont (en Chemours) gaat, zijn volgens mij nog lang niet alle tegels gelicht. Laten we daarom vooral niet vergeten wáár het hier precies om gaat. Namelijk om bedrijven die, al dan niet willens en wetens, met mensenlevens gespeeld hebben en wellicht nog altijd spelen. Een prijs winnen is natuurlijk prachtig en dat mag… nee, dat móet gevierd worden, maar daarna is het zaak om met zijn allen gewoon weer keihard aan het werk te gaan… Spitten, bellen, vragen, vissen, gissen, zeuren, onderzoeken en aan de kaak stellen. Dát is wat het vak journalistiek zo mooi en zo waardevol maakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s