Noordtunnel


noordtunnelDat de inwoners van Alblasserdam nog niet massaal de straat op gegaan zijn verbaast me eerlijk gezegd wel een beetje. Misschien ligt dat niet zo in de aard van Damdorpers, al hebben ze daar volgens mij wel degelijk alle reden toe. Waarom? Omdat hun gezondheid momenteel, véél meer dan eigenlijk nodig is, ernstig gevaar loopt. Met een klein beetje inventiviteit en een wat flexibeler houding van Rijkswaterstaat, kán de lucht boven Alblasserdam namelijk op korte termijn zoveel schoner zijn. Maar vooralsnog gebeurt dat niet, want bij Rijkswaterstaat houden ze kennelijk niet zo van creatief en flexibel denken. En dus wordt een slimme uitvinding, waarmee de luchtkwaliteit in het dorp aanzienlijk verbeterd kan worden, op welhaast arrogante toon van de hand gewezen. Waar ik het over heb? Over een stofzuiger… nee, geen gewone stofzuiger, maar een hele grote en een héle sterke. Of misschien moet ik wel zeggen, een gigantische afzuigkap. Dat apparaat had al lang boven de ingangen van de Noordtunnel kunnen hangen om de vuile lucht die hier uit komt (veroorzaakt door het massale autoverkeer) op te zuigen en te filteren. Die gefilterde lucht (het woord zegt het al) is vele malen schoner dan de lucht die nú uit die tunnel komt en dat zou natuurlijk fantastisch zijn voor de inwoners van het Damdorp die momenteel, zo blijkt uit metingen, zo’n beetje de meest ongezonde lucht van héél Nederland inademen. Het is dus zaak dat daar snel iets aan gedaan wordt. Maar snel is kennelijk een moeilijk te bevatten begrip voor Rijkswaterstaat. Die verbiedt die afzuigkappen boven de tunnelmonden omdat ze, in geval van brand, een aanzuigende werking op vuur zouden kunnen hebben. Dát zal ongetwijfeld een reëel gevaar zijn, maar met een klein beetje inventiviteit móet zo’n probleem toch ondervangen kunnen worden. Vergelijkbare installaties (toegegeven… iets kleiner) hangen al jaren in heel veel gebouwen die dicht langs het spoor staan en bij brand schakelen die dingen automatisch uit. Dat moet bij die mega-afzuigkappen toch óók te realiseren zijn? Even wakker worden en snel aan het werk… starre ambtenaren van Rijkswaterstaat. Het gaat hier immers wél om mensenlevens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s