Lastig


treesAls ik in Zwijndrecht zou wonen wist ik het wel. Ik zou elke krant zorgvuldig uitpluizen, ik zou de lokale radiozender nooit meer uitzetten, ik zou dagelijks naar het stadhuis lopen om te kijken wat er op het mededelingenbord staat aangekondigd, ik zou elke maandagochtend met de gemeente bellen om te vragen wat er op de ‘to-do-list’ voor de komende week staat en ik zou elke ambtenaar die ik tegen kwam aan zijn of haar jasje trekken om me er zeker van te stellen dat mijn gemeente er morgen niet ineens heel anders uitziet dan vandaag. ,,Zeg, die boom bij mij voor de deur, staat ‘ie er morgen ook nog? En die sloot… die wordt vannacht toch niet stiekem gedempt?’’
Beleidsmakers in Zwijndrecht moeten er kennelijk af en toe even aan herinnerd worden dat er in hun gemeente ook nog zoiets als mensen wonen en die mensen moet je zo nu en dan natuurlijk wél op de hoogte brengen van de dingen die je gaat doen… bomen kappen bijvoorbeeld, of parkeerplaatsen aanleggen. In Zwijndrecht wil men dat nog wel eens vergeten. Of moet ik wat wantrouwiger worden en de Zwijndrechtse bestuurders gaan verdenken van het feit dat ze die lastige burgers bewust niet al te actief informeren? Daar krijg je maar gezeur van en inspraak en dat kost tijd. Want dát ga je wél denken van een gemeente die vergeet haar burgers op de hoogte te brengen van een massale bomenkap bij het tennispark Ter Steeghe, dát ga je wél denken van een gemeente die een hele buurt (de Schildersbuurt) in de vlekken jaagt met de onaangekondigde aanleg van volslagen overbodige parkeerhavens aan de Willy Sluiterweg. En dan vergeet ik nog bijna die uitbreiding van de blauwe zone bij het station, een plan dat wellicht terug naar de tekentafel moet omdat de beleidsmakers ‘vergeten’ zijn om álle omwonenden (inclusief de ondernemers aldaar) hierover te raadplegen.
Mocht er nou binnenkort in Zwijndrecht deur aan deur gecolporteerd worden om een cursus ‘communiceren met de burger’ voor ambtenaren en bestuurders van de grond te tillen, dan luidt mijn advies: geef gul.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s