Behang


sybe_sijt_meerstra_06Misschien was ik het al en anders ben ik hard op weg om het te worden… namelijk een sentimentele chauvinist. Ik betrapte mezelf daarop toen ik op de regionale televisie een reportage zag over een Dordtenaar die door het Anne Frank Huis was ingehuurd om daar het behang te komen vervangen. Ik ken Sybe Sijt Meerstra niet persoonlijk, maar wél van naam omdat hij al sinds jaar en dag de tentoonstellingswanden in het Dordrechts Museum van verf en stoffen voorziet. Meerstra, die aan de Voorstraat de interieurwinkel Dwellings bestiert, is een waar vakman en ik heb nu eenmaal veel bewondering voor ambachtslieden, waarbij het me niets uitmaakt of ze nu een viool bespelen, een maaltijd bereiden of een behangetje plakken… mensen die hun vak tot in de puntjes beheersen en daar ook nog passievol over kunnen praten hebben mij altijd een streepje voor. In de reportage zag ik Meerstra en zijn collega Frans Hazenbosch aan het werk in dat altijd weer indrukwekkende huis aan de Amsterdamse Prinsengracht. Het is al meer dan twintig jaar geleden dat ik daar zelf voor het laatst binnen ben geweest en ook al was dat destijds niet voor het eerst (ik was er eerder al op schoolreis en ik draaide er later een reportage voor de Avro) het grijpt me toch altijd weer naar de keel om te zien hoe Anne en haar familie hier in een kleine ruimte met elkaar probeerden te overleven. Omdat het Anne Frank Huis overdag open moet blijven voor de ruim drieduizend bezoekers die hier dagelijks ‘over de vloer’ komen moest er in de nachtelijke uurtjes gewerkt worden en dát zorgde voor een wel héél bijzondere sfeer. Toen Sybe zijn gevoelens daarover aan de verslaggeefster wilde overbrengen, schoot hij even in de emotie en toen wist ik het zeker: deze man is de juiste persoon op de juiste plek voor de juiste klus. Als ik ooit weer eens in het Anne Frankhuis ben, zal ik met extra aandacht kijken naar dat nieuwe oude (speciaal gemaakte) behang, dat daar zo liefdevol door een Dordtenaar is opgeplakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s