Berckepoort


berckepoort

 

Tja, de Berckepoort… het is een prachtgebouw, maar momenteel helaas wel een doelloos en zielloos prachtgebouw. Want wat gaat er gebeuren met dit pand, dat tussen 1997 en 2013 gebruikt werd als ‘culturele’ cusrsusruimte? De Berckepoort staat al weer een jaartje of drie min of meer leeg en dat is eigenlijk doodzonde. Nou ja… écht leeg staat het nou ook weer niet voortdurend, want heel eventjes zat er een duurzaamheidswinkel en tot voor kort werd het ook nog een tijdje ‘bewoond’ door ReGallery, een soort platform voor lokale en internationale kunstenaars… wél beetje een vaag clubje eerlijk gezegd, met meer dadendrang dan daadwerkelijke resultaten.
Het Rijksmonument Berckepoort ‘wacht’ eigenlijk al, sinds het vertrek van ToBe naar het Energiehuis, op een juiste bestemming, of beter gezegd, de gemeente is op zoek naar een toepasselijke  invulling van dit voormalige woonhuis (tevens wijnopslag) uit 1530. Het huis is vernoemd naar Matthijs Berck, een wijnkoper uit Emmerich, die zich omstreeks 1570 in Dordrecht vestigde. Dat móet een belangrijk heerschap geweest zijn, want hij ontvang daar destijds gasten als Willem van Oranje en de graaf van Leicester. In latere jaren deed het pand ook nog dienst als een soort militair hoofdkwartier, als herberg en als meisjesschool. In afwachting van een nieuwe huurder heeft de gemeente Dordrecht het pand in november 2014 in tijdelijk beheer gegeven aan ANNA Vastgoed & Cultuur met daarbij de opdracht dat dit Haagse bedrijf een concept uitwerkt waarin de Berckepoort toegankelijk blijft voor alle Dordtenaren. ANNA, zo lees ik op de website van deze ‘leegstandsbeheerder’, wil in de Berckepoort ‘een creatief verzamelgebouw’ realiseren ‘voor initiatieven en bedrijven uit de creatieve industrie, die een toegevoegde waarde hebben voor het oude centrum van de stad.’ Mooie woorden… nu nog daden graag.
In deze krant las ik de afgelopen dagen over twee mogelijke Berckepoort-bestemmingen: zo is er een organisatie die in het pand een soort autisme-infocentrum wil opzetten en ook is er een plannetje in de maak om er een soort debatruimte, annex mediacafé te vestigen. Het zal u vast niet verwonderen dat vooral dat laatste plan mij zeer aanspreekt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s