Digi-trein


digital‘Let’s get phyical’, zong Olivia Newton in de jaren tachtig, de hoogtijdagen van ‘groot’ haar, schoudervulling en discodeuntjes. Drie jaar geleden maakte de publieke omroep een variant op deze wereldhit, ter promotie van digitale radio in Nederland. ‘Let’s get digital’ playbackten een paar bekende ‘radiostemmen’ in die commercial en dat was leuk bedacht.
Tegelijkertijd vond ik het ook een beetje zonde dat de slogan ‘Let’s get digital’ door radiomakers was ‘weggekaapt’ want die boodschap zou in een Postbus 51-spotje niet misstaan. Dit onder het motto: haak nou niet af, want je kunt die digitale sneltrein al lang niet meer stoppen. Ik zie namelijk om me heen dat een tè grote groep mensen nog altijd niet kan (of wil) meekomen in onze alsmaar digitaler wordende samenleving. De overheid… ja ook de gemeentelijke overheid… die haar diensten steeds vaker digitaal aanbiedt, probeert daar dan meestal nog iets van een mouw aan te passen, maar érgens houdt dat een keertje op toch? Ik vraag me af: wie zijn die ‘afhakers’ (of beter gezegd: niet-inhakers) nou eigenlijk? Zijn dat per definitie ouderen die ooit de slag gemist hebben of is het toch ook een kwestie van onwil en gemakzucht? Natuurlijk heb ik begrip voor senioren die, om welke plausibele reden dan ook, niet meer in staat zijn om nog op die digi-trein te springen, maar tegelijkertijd neem ik ouderen graag óók serieus en heb ik een hekel aan leeftijdsdiscriminatie. Persoonlijk ken ik diverse 80-plussers die digitaal zeer behendig zijn, hun vakantie via internet boeken en dagelijks met hun dochter in Canada ‘face-timen’, maar ik ken ook ouderen die nog altijd halsstarrig vasthouden aan het acht-uur-journaal en de lichtingstijden van de brievenbus om de hoek. Dat zijn ongetwijfeld diezelfde mensen die in paniek raken als de gemeente Dordrecht besluit dat parkeren in de binnenstad binnenkort nog louter een ‘digitaal dingetje’ wordt. Speciaal om die groep tegemoet te komen wordt nu een telefonische service in het leven geroepen en dat vind ík nou weer een beetje overdreven? Wie zich een auto kan veroorloven en dat ding kan besturen kan toch óók wel een smartphone bedienen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s