Rotondes


rotondeEven een leeswaarschuwing vooraf: deze column gaat over rotondes en ik heb me dusdanig suf-gegoogeld op dit onderwerp dat mijn onzekerheid hierover nu nóg groter is dan ‘ie vooraf al was. Excuseer me dus dat ik niet met een allesomvattende conclusie eindig en ook nog eens met een vraag begin: wat is veiliger voor fietsers… wel of géén voorrang op een rotonde waar ook auto’s rijden?
In Sliedrecht buigt men zich al een tijdje over die vraag en dat heeft alles te maken met het feit dat deze gemeente een uitzondering vormt op alle andere Drechtstedengemeentes en op de meeste gemeentes in Nederland. In Sliedrecht heb je als fietser namelijk géén voorrang op een rotonde en om in de pas te lopen met de rest van de regio, zou de gemeente ongeveer zes ton moeten ophoesten. Los van de vraag of dat nou écht zoveel moet kosten, kan ik best begrijpen dat een meerderheid van de politiek in Sliedrecht niet staat te trappelen om hier zoveel centen aan uit te geven. ,,Het levert geen verbetering van de verkeersveiligheid op, dus waarom zouden we?’’ stelt Roeland Bijderwieden van de plaatselijke VVD. De vraag is of de man gelijk heeft. Je zou in eerste instantie denken van niet, want de meeste gemeenten in Nederland, ik stelde het al, hebben toch niet voor niets gekozen voor rotondes waar fietsers wél voorrang hebben. Maar mijn boerenverstand zegt juist dat fietsers die geen voorrang hebben béter opletten omdat ze immers ‘het recht’ op voorrang niet snel zullen nemen, hetgeen minder risico’s met zich meebrengt. In tegenstelling tot de meeste andere Drechtstedengemeentes hebben zich in Sliedrecht ook nog nooit dodelijke ongelukken met fietsers op rotondes voorgedaan, dus dat bevestigt mijn vermoeden dat ‘ze’ in het Baggerdorp gelijk hebben. Toch zie ik ook wel wat in de stelling dat je er maar beter voor kunt zorgen dat de verkeersregels in álle gemeentes (al zeker binnen één regio) gelijk zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het grootste gevaar hem nou juist schuilt in het gebrek aan landelijke uniformiteit. Wie het weet mag het zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s