Sjors


Sjors

Sjors en de Kommaneukers… eigenlijk is het al een titel voor een stripverhaal op zich. Alleen moet het einde nog geschreven worden. Wél een ‘happy end’ graag, want als ik het voor het zeggen had zou het allerlaatste plaatje van dit album precies hetzelfde zijn als het openingsbeeld, namelijk dat van een hele leuke stripwinkel, met daarvoor een bankje, een tafeltje en wat stoeltjes. Op één van die stoeltjes zit eigenaresse Ineke Horst, genietend van het voorjaarszonnetje, een kopje thee te drinken met haar hondje Lady knikkebollend op schoot. Op een rood tafeltje naast haar staat een mooie taart van de gemeente, met daarop de tekst: ‘Sorry dat we je hebben laten schrikken.’
Het stripboek moet helaas nog geschreven en getekend worden en vooralsnog is er pas één pagina te lezen: ‘Sjors en de Kommaneukers’ begint namelijk met een onheilstijding.
Ineke Horst van de Dordtse Stripwinkel Sjors op het Schefferplen moet met onmiddellijke ingang haar zitje voor de deur weghalen, zo besloot eerder deze week een ambtenaar van de afdeling handhaving. Die man (in de strip kwijlt ‘ie een beetje en wrijft hij voortdurend genoegzaam in zijn handen) woont, net als zo veel in Dordrecht werkzame gemeenteambtenaren, vast niet op dit eland anders zou hij ongetwijfeld geweten hebben dat dit beeld van Ineke voor haar winkel een welhaast iconisch beeld is, dat al tientallen jaren bestaat. Dat bankje, die stoeltjes en dat tafeltje, zo weet elke binnenstadsbewoner, vormen vooral een prachtig plaatje en dienen niet als commercieel terras. Ineke zit zo af en toe gewoon graag voor haar winkel, waar ze namelijk boven woont.
In de laatste pagina van ‘Sjors en de Kommaneukers’ zien we een heleboel ambtenaren in een kamertje van het Stadskantoor druk met elkaar in debat. ,,Willen we nou ook die laatste paar kleurrijke winkels nog wegjagen uit onze binnenstad die toch al zo vol gaten zit?’’ zegt de aller-slimste van het gezelschap. ,,Als we zó kinderachtig gaan doen, dan kunnen we de tent beter maar meteen helmáál opdoeken.’’
Op het volgende plaatje is goed te zien dat de tekenaar veel schaamrood gebruikt heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s