Anna


grannybikeZe fietst nog steeds. ,,En helemaal op eigen kracht’’, zegt ze, niet zonder trots. ,,Zo’n elektrisch ding heb ik gelukkig nog niet nodig, maar als dat op een dag wél zo zou zijn, dan ga ik er toch maar eentje kopen. Ik zag dat eerst helemaal niet zitten, maar eerlijk gezegd heb ik er nu zelfs al geld voor opzij gelegd, want ik voel heus wel dat de jaartjes gaan tellen.’’ Dat is het understatement van de eeuw want, geloof het of niet, Anna is 83 en ‘beklimt’ twee keer per week op haar opoe-fiets (,,Toen ik dat ding kocht was ik nog niet eens moeder, laat staan oma’’) de Zwijndrechtse brug om haar hulpbehoevende oudere zus in Heerjansdam een handje te helpen. ,,Ze heeft reuma en ze loopt moeilijk, dus doe ik voor haar de boodschappen en gooi ik zo nu en dan ook een wasje in de machine.’’
Ik kende haar verhaal al (schreef er eerder zelfs een column over) want vorig jaar duwde ik Anna’s antieke tweewieler óók al eens de trap bij de Zwijndrechtse brug op. In ruil daarvoor kreeg ik destijds een euro en een boterbabbelaar. Weigeren had geen zin, want Anna heeft een, laten we zeggen, nogal wilskrachtige geest.
,,Je gaat me straks toch niet wéér betalen hè?’’, schamper ik dan ook tegen haar als ze me voor gaat op de trap, waar ik al puffend haar loodzware fiets omhoog zeul. Anna ziet me ploeteren en voelt zich schuldig: ,,Sorry hoor… ik had het misschien eerder moeten zeggen, maar de fietstassen zitten vol met spullen voor mijn zus. Meestal doe ik haar boodschappen in Zwijndrecht, maar nu was ik gisteren al voor mezelf geweest in Wielwijk en ik dacht, ik pak meteen ook maar even háár bestellingen mee.’’
Als we boven staan zegt ze: ,,Mannen zoals jij maak ik niet vaak meer mee tegenwoordig.’’ Ik kijk haar aan zeg: ,,Wat voor mannen bedoel je… hulpvaardige mannen?’’
,,Nee,’’ antwoordt ze: ,,Ik bedoel hijgende mannen.’’
Het kwartje valt pas bij me als ondeugende Anna alweer lang uit zicht is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s