Metro


Randstadrail_netkous

Even los van auto en bus, kun je vanuit Dordrecht op twee manieren in Rotterdam komen: die ene is de trein en die andere de veel leukere, maar wél stukken tragere waterbus.
Ja, ik weet het… je kunt ook gaan lopen of fietsen, maar ik heb het nu even over snelle verbindingen voor dagelijks forensenvervoer. Pedro Peters, de vertrekkend directeur van de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET oppert dat het tijd wordt voor een zogeheten lightrail-verbinding tussen Dordrecht en de Maasstad. Eigenlijk gaat het hier om een ‘verlenging’ van de RandstadRail (ook wel Metrolijn E genoemd) die Den Haag, Delft en Rotterdam al sinds een jaar of zes met elkaar verbindt. Het lijkt me een prima en ook relatief milieuvriendelijk idee, want Metrolijn E rijdt een deel van het traject, zeg maar het Haagse deel, als sneltram (met elektriciteitsvoeding door middel van een bovenleiding) en een deel als metro, gevoed door een ‘derde rail’. Hoe een eventuele verlenging richting Dordt er qua route en ‘aandrijving’ uit gaat zien is volgens mij nog niet bekend: wordt het een bovengrondse metro of toch eerder een veredelde sneltram? En als het metro wordt, hebben we het hier dan over het ‘doortrekken’ van de lijn tussen Rotterdam en Barendrecht (vervolgens Ridderkerk, Ambacht, Zwijndrecht en Dordrecht) of betreft het hier dan een (al in 2011) geopperde verbinding via Krimpen aan den IJssel, Nieuw-Lekkerland, Alblasserdam, Papendrecht en Dordrecht?
Voor dat laatste zou een volledig nieuwe en peperdure railverbinding moeten worden aangelegd en dat zie ik niet zo snel gebeuren. Technisch gezien is het immers mogelijk en ook eenvoudiger om de bovengrondse metro over het bestaande NS-spoor te laten rijden. Ook wordt onderzocht of het Arriva-lijntje naar Geldermalsen, kan worden aangesloten op het Rotterdamse metronet. Al heel wat jaren zie ik al die ideetjes langskomen, maar tot op heden is er nog nooit daadwerkelijk iets gebeurd. Ik moet ineens denken aan de voormalige PvdA-politicus, wijlen Jan Schaefer die ooit, in een tè lang slepende discussie over sociale woningbouw, riep: ,,In gelul kun je niet wonen.’’ Dat geldt natuurlijk óók voor rijden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s