Schijtwit


Funny-dove-learning+funny-birds-pics+humor-picsNee, het is geen speerpunt, maar wel een aandachtspunt, aldus een gemeente-woordvoerder. En dus komt er geen voerverbod maar een vriendelijk niet-voederen-verzoek op nog te plaatsen bordjes op het Vrieseplein dat, sinds de renovatie van vorig jaar, weer als vanouds bezaaid ligt met duivenpoep. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het zo fraai opgeknapte plein letterlijk schijtwit is en soms behoorlijk stinkt als het windstil is en het zonnetje er voluit op staat. Ook is al waarneembaar hoe het zwavelzuur dat zich in de duivenpoep bevindt, de tegels begint aan te tasten.
Hoe komt het toch dat er al sinds jaar en dag zo ontzettend véél duiven op het Vrieseplein rondhoppen? Een expert (een professioneel duivenjager) vertelde mij dat duiven graag nestelen en broeden in hoekjes en gaatjes van hoge panden rondom een voedselrijk plein. Het Vrieseplein voldoet aan die voorwaarden en ik zie dagelijks hoe mensen er hele zakken brood of zelfs duivenvoer uitstrooien… misschien lief bedoeld, maar totaal onnodig, want stadsduiven redden zich ook prima zonder ‘hulp.’
Even tussen haakjes: ik heb geen hekel aan duiven, ik vind het leuke beestjes, al realiseer ik me dat een teveel aan duiven op een relatief kleine oppervlakte wel degelijk een gevaar voor de volksgezondheid met zich mee brengt. Niet alleen duivenuitwerpselen, maar ook de duiven zelf zitten namelijk vol met parasieten, waarmee mensen besmet kunnen raken en long- en darminfecties kunnen oplopen. Wist u trouwens dat één duif jaarlijks ongeveer 14 kilo aan uitwerpselen produceert?
Aan de andere kant vind ik ook dat duiven er een beetje bij horen in een oud stadscentrum. Ik pleit dan ook niet voor het ‘ruimen’ (mooi woord voor om zeep helpen) van deze ‘love-birds’ op en rond het Vrieseplein, maar wél voor een voerverbod (met boetesanctie) in plaats van zo’n slap bordje met daarop de tekst: ‘Gelieve de duiven niet te voederen.’ Gewoon de APV aanpassen… kleine moeite. En nu weet ik heus wel dat een voerverbod niet genoeg is om het Vrieseplein ‘duifarm’ te maken, maar het zal op z’n minst een béétje helpen.

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s