Huh?


sayWeer een column over Chemours? Ik hoor het u al denken, maar ik kán er niet omheen, aangezien een recent nieuwsbericht hierover mij ernstig in verwarring brengt. Daarin lees ik namelijk dat de provincie besloten heeft dat Chemours de uitstoot van de omstreden stof GenX fors moet beperken. In de praktijk houdt dat in dat het bedrijf (volgens de nieuwe, door de provincie af te geven vergunning dus) nog ‘maar’ 2035 kilo van deze rotzooi in de rivier mag lozen in plaats van de 6400 kilo die er momenteel het milieu in gepompt wordt. Moeten we daar blij mee zijn? De vraag stellen is hem al beantwoorden. Nee, natuurlijk niet, want zo lang we niet weten welke schade GenX op de lange duur in het menselijk lichaam aanricht en zo lang mensen (die hun water via Oasen betrekken) in onzekerheid verkeren over wat er precies uit hun kraan komt, vind ik dat ‘het gansche radarwerk’ voorlopig beter maar even stilgelegd kan worden.
Maar da’s niet nodig, zo stelt de provincie, bij monde van gedeputeerde Floor Vermeulen. Die stelt namelijk dat met deze hoeveelheid (die 2035 kilo per jaar dus) de veiligheid van het drinkwater in deze regio gegarandeerd is. Je zou het bijna geloven, ware het niet dat hij vervolgens het volgende zegt: ,,Liefst zouden wij terug gaan naar nul, maar dat is juridisch niet houdbaar. Daarvoor moet eerst op landelijk en Europees niveau het nodige geregeld worden. Nu kan een stof wettelijk pas verboden worden als aangetoond is dat die niet deugt. Er lopen nog allerlei onderzoeken en hangende de uitkomst daarvan kunnen we het bedrijf dus niet verbieden om GenX te gebruiken.’’
Wacht even… ik heb even een wegtrekkertje. Gedeputeerde Vermeulen garandeert dus de ‘drinkwater-veiligheid’ van Oasen-klantjes met jaarlijks 2035 kilo aan uitstoot van GenX-reststoffen, terwijl nog niemand zeker weet hoeveel schade die troep kan aanrichten. Tegelijkertijd stelt hij het liefst terug te willen naar nul. Maar waarom dan? Met een uitstoot van 2335 kilo per jaar waren we toch veilig?
Herinner me er aan dat ik van die man nooit een tweedehands auto koop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s