Avondleven


niemandIn een column, vorige week, had ik het over het feit dat je in de Dordtse binnenstad nog altijd tot tien uur ’s avonds moet betalen om te parkeren. Dat leverde veel reacties op, omdat ik opperde dat gratis parkeren (vanaf een uurtje of zes, zeven bijvoorbeeld) wellicht wat inwoners van de Dordtse buitenwijken zou kunnen overhalen om ’s avonds eens wat vaker naar het centrum te komen voor restaurant- of bioscoopbezoek. ,,Denk je nou écht dat de binnenstad daardoor dan wél gaat bruisen?’’ luidde een van die reacties. Mijn antwoord: natuurlijk niet. Het zal ongetwijfeld helpen, maar er is natuurlijk méér nodig om in Dordt een ‘serieus’ avondleven te genereren. Wat precies? Tja, ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik denk dat er de komende jaren op een aantal ‘troeven’ moet worden ingezet: Allereerst moeten we nu eindelijk eens studenten gaan trekken en dus haast maken met het ‘werven’ van HBO- en universitaire opleidingen. Een ‘wapen’ dat daarbij gehanteerd kan worden is woonruimte tegen een schappelijke prijs. Waar? Boven de winkels natuurlijk, want de bovenverdiepingen van veel Dordtse winkelpanden worden vooralsnog vooral door duiven bewoond. Ook in leegstaande kantoorpanden (daar hebben we er hier plenty van) kan studentenhuisvesting gerealiseerd worden. Al zo’n vijftien jaar hoor ik hier bestuurders verkondigen dat er in Dordt een ‘University College’ moet komen, maar tot op heden bleef het bij woorden. Ik stel voor dat de gemeente hiervoor een beroeps-lobbyist gaat inhuren. Ook moet Dordt aantrekkelijker worden voor jongeren… niet alleen op het gebied van opleidingen, maar ook op het gebied van uitgaan. Tot op heden is deze stad vooral ingesteld op 40- en 50-plussers…  dat zijn dagtoeristen, Bach-liefhebbers, museumgangers, ‘riviercruisers’ en ‘broodje-mee-en-op-een-bankje-opeteten-toeristen.’ Niks mis mee hoor, maar ’s avonds zitten ze wél weer in Meppel op de bank.
Dordt vergrijst momenteel ernstig en de jongeren die niet uit Dordt wegtrekken voor studie of werk, zoeken hun nachtelijk vertier in Rotterdam of Breda. Dat kun je ‘het lot van een provinciestad’ noemen, maar je kunt er óók voor kiezen om hier nou eens serieus beleid op los te laten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s