IJsberg


bvd2Nog geen jaar zitten we af van de gemeenteraadsverkiezingen en één ding is alvast duidelijk: het ‘schip’ Beter voor Dordt bevindt zich momenteel in zwaar vaarwater en de datum 21 maart 2018 lijkt zich af te tekenen als een ijsberg in de mist. Is hier een scheepsramp ‘in the making’ of weet stuurman Piet Sleeking nog tijdig een koerswijziging in te zetten? Twee raadsleden, Eline van der Vorm en Martijn Groeneweg, willen dat niet afwachten en zijn alvast in de reddingsboten gesprongen. Was dat een staaltje van politiek opportunisme of is hier méér aan de hand? De vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden. Toegegeven… het zou mij niet verbazen als beide ‘uitstappers’ over enige tijd worden waargenomen op de plecht van een schip dat de naam ‘Thiery’ of ‘Geert’ draagt, maar toch vind ik dat niet eens zo relevant. Veel belangrijker is de vraag of hun motieven louter van opportunistische aard zijn. Dát denk ik niet. Groeneweg en van der Vorm stappen volgens mij op omdat ze zich binnen de partij ernstig ‘geknecht’ voelen. Achter de schermen bij Beter voor Dordt heerst namelijk al héél lang een zekere onvrede over het gebrek aan interne democratie. En dat terwijl de kracht van deze partij hem juist zat in de verscheidenheid van mensen en denkbeelden. Een aantal van die mensen ziet daarnaast ook nog eens met lede ogen aan hoe ‘hun’ voormalige actieclub dreigt te worden ingelijfd tot waar het zich aanvankelijk nou juist tegen afzette, namelijk het lokale ‘regentendom.’ De partij ‘schurkt’ vooral de laatste drie jaar al te openlijk aan tegen de ambtelijke macht, die in deze stad overigens als sinds jaar en dag bedenkelijk groot is. Het is diverse BVD’ers een doorn in het oog dat partij-oprichter en -uithangbord Piet Sleeking zich momenteel te veel laat meesleuren in wat in wandelgangen ook wel ‘het ambtelijk Chardonnay-overleg’ genoemd wordt. Het gevaar ligt nu op de loer dat de partij, als gevolg hiervan, afstevent op diezelfde ijsberg die de PvdA, bij de laatste twee gemeenteraadsverkiezingen bijna fataal werd. Ik hoor Céline Dion in de verte al zingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s