Facebookflits


flashInwoners van de Hoeksche Waard kunnen sinds kort mee-bepalen waar de politie op snelheid controleert. Hoe? Gewoon via Facebook, onder het motto ‘U vraagt, wij flitsen.’ Ik vind dat een mooi staaltje van burgerparticipatie en begrijp nog altijd niet waarom een vergelijkbaar plannetje van de PvdA in Dordrecht, nu bijna twee-en-een-half jaar geleden, zo onverbiddelijk werd ‘afgeschoten.’
In het najaar van 2014 deed de PvdA een poging om het van oorsprong Belgische verkeersproject ‘Ik Flits Mee’ ook in Dordrecht te lanceren. Een uitstekend idee, zo schreef ik destijds, maar het ging niet door. Waarom niet? Simpel: het was een plan van de oppositie en plannen van de oppositie zijn in deze stad kennelijk bij voorbaat kansloos.
Het idee komt, zoals ik al aangaf, oorspronkelijk uit België, waar inwoners via de website ‘ikflitsmee.be’ sinds 2014 hun eigen flitscontrole konden aanvragen. Zo’n aanvraag moest dan overigens wel door veel mensen ‘onderschreven’ worden. Op de site, die inmiddels ter ziele is, stond de volgende tekst: ‘Ken je plaatsen waar voortdurend te snel gereden wordt? Laat ons weten wáár en motiveer je aanvraag. Om je bij haar controlebeleid te betrekken houdt de politie er de komende weken misschien wel een flitscontrole tijdens een heuse ‘flitsmarathon’ tegen overdreven snelheid!’
Het werkt nog altijd als een tierelier in België, waar jaarlijks ongeveer 300 mensen omkomen door verkeersongelukken als gevolg van te hard rijden. Al vele tienduizenden ‘racebanen’ zijn al door de Belgen genomineerd voor een flitscontrole. Dat de website in België inmiddels niet meer bestaat heeft dan ook niets te maken met een gebrek aan succes, maar met een andere werkwijze: de Belgische politiekorpsen communiceren hun flitsacties tegenwoordig regiogewijs en, nét als in de Hoeksche Waard, simpelweg via Facebook.
Overigens zette de PvdA in Dordrecht destijds toch een ‘eigen’ meldpunt op en daaruit kwam naar voren dat inwoners van deze stad zich massaal storen aan de ‘racebanen’ Nassauweg, Stadspolderring, Brouwersdijk, Bosboom Toussaintstraat, Reeweg Zuid en de Krommedijk. Ook het feit dat er in de vele 30-km-zones in schil en Binnenstad nauwelijks op snelheid gecontroleerd wordt is veel Dordtenaren een doorn in het oog.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s