Fatsoen


chemours2

Ik ben boos en geloof me, dat ben ik niet gauw, want boze columnisten hebben meestal maar een korte adem. En weet u waarom ik boos ben? Omdat Chemour-directeur Erik Meijer het fatsoen niet in zijn donder heeft om zijn verontschuldigingen aan te bieden vanwege de lozing van GenX in het oppervlaktewater. ,,Excuses aanbieden doe je als je iets fout hebt gedaan. Maar wij hebben ons altijd aan de vergunningen gehouden en hebben de wet niet overtreden’’, zo stelt Meijer. En dáárom werd ik dus boos, want het is precies díe houding en díe denkwijze waarmee slapjanussen al eeuwen lang hun eigen falen en hun gebrek aan moreel besef proberen te maskeren of te rechtvaardigen. ‘Erst kommt das Fressen…dann kommt die Moral’ schreef ooit Berthold Brecht, al denk ik niet dat Meijer een cd’tje van de ‘Dreigroschenoper’ in zijn auto heeft liggen. Hij lijkt me meer een Abba-type… ‘money, money, money.’
Ach, laat ook maar. Ik hoef eigenlijk ook helemaal geen excuses van meneer Meijer of van wie dan ook bij Chemours of bij DuPont. Wat koop ik daarvoor? Nee, ik wil duidelijkheid en ik wil ook… nee ik éis zelfs, want ik mág dat eisen… complete openheid van zaken en heuse slagvaardigheid van de overheid. Want weet je wat het is? Van chemiebonzen kun je het eigenlijk wel verwachten dat ze in hun hang naar winst ‘tot aan het streepje’ of daar, zo nodig, zelfs een beetje overheen gaan, maar van de overheid (in de vorm van bestuurders en controlerende instanties die bedrijven als DuPont en Chemours té lang hun gang hebben laten gaan) mag ik méér verwachten dan wat ze ons tot dusver geboden hebben. Voorbeeldje? Die overheid (die ik zo graag wil vertrouwen) hanteert richtlijnen aangaande de hoeveelheid GenX die in het oppervlaktewater mag komen. Maar wat is de betekenis van richtlijnen zo lang er nog zoveel onduidelijkheid bestaat over de effecten van die stof op onze gezondheid en die van onze kinderen? Zo lang je dat niet weet, maar wél onraad ruikt, dien je zo’n toko, hangende het onderzoek, gewoon op slot te gooien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s