Brood


broodcontainerVroeger bij ons thuis werd zelden brood weggegooid. Dat dééd je gewoon niet, want in veel andere landen op de wereld lijden mensen honger, zo benadrukten mijn ouders en grootouders onophoudelijk.
En natuurlijk was hun zienswijze niet los te zien van de Hongerwinter (’44/’45) die ze zo bewust hadden meegemaakt. Ik herinner me dat ik als kind ook nooit mocht zeggen dat ik honger had. ,,Dat kán niet’’, zei mijn oma dan altijd: je hebt trek… géén honger.’’
Toen ik later zelf vader werd, heb ik daar het een en ander van ‘meegenomen’ naar mijn eigen gezin. Wij gooien thuis ook liever geen eten weg: oud brood wordt geroosterd, gebruikt als paneermeel en zo héél af en toe maken we er wentelteefjes van. Wie niet weet wat dat zijn, moet dat maar eens ‘googelen.’ Niet alleen in onze westerse cultuur, maar ook volgens de Koran is het weggooien van oud brood zonde… nee sterker nog… ‘een’ zonde. Moslims, zo heb ik begrepen, dienen oud brood ‘terug te geven aan de aarde’. Dat weet ik overigens pas sinds ik op het Vrieseplein in gesprek raakte met een oude Turkse man, die op een bankje zorgvuldig bezig was om een stuk of vijf  grote Turkse broden te verkruimelen en uit te strooien. Dat was nog voordat de gemeente hier vorige week een verbodsbord (verboden de vogels te voeren) ophing.
Toen ik hem wees op het feit dat de duiven het onlangs vernieuwde pleintje al weer helemaal hadden ondergescheten en dat zóveel brood op het plein ook nog eens ratten aantrekt, toonde hij alle begrip. Vervolgens liep hij met zijn plastic zak vol broden de Vriese-brug op, vanwaar hij alles in het water mieterde.
Het is misschien een lange omhaal van woorden om te komen tot mijn pleidooi. Kunnen we in Dordrecht, in navolging van bijvoorbeeld Den Haag, in deze stad geen broodcontainers introduceren? Hierin kun je oud brood gooien, dat vervolgens wordt ‘vergist’ tot biogas. In Den Haag staan er inmiddels al achttien en het werkt daar als een tierelier.
Welke politieke partij in Dordt pikt dit op?

Eén reactie

  1. Het zou een zegen zijn om op een heleboel pleinen, zeker in wijken waar een hoge concentratie allochtonen wonen, zo’n broodcontainer te plaatsen. Mét de nodige publiciteit en info op/bij die containers. De verzoeken, omkleed met argumenten, die hier in de info-kasten van bijv. Trivire hangen worden niet gelezen of genegeerd. Hopelijk dunt dan het aantal alles onderschijtende stadsratten ook wat uit….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s