Hondenronselaars


animated-dog-image-0712Hebben we hier nou te maken met fake-nieuws of is er wel degelijk iets aan de hand? De politie in de Drechtsteden, zo lees ik op de website van RTV Rijnmond, waarschuwt hondenbezitters voor zogeheten hondenronselaars. Ook in mijn eigen krant (zowel in de Dordtse als in de Amersfoortse editie van dit dagblad) kom ik over dit onderwerp berichtjes tegen. Hou me ten goede… ik beschuldig Rijnmond en het AD in mijn column zeker niet van het verspreiden van namaak-nieuws, want zowel deze krant als de regionale omroep maken louter droogjes melding van het feit dat de politie hiervoor waarschuwt.
Het zou hier, zo lees ik, gaan om mensen die viervoeters stelen of willen kopen, met als doel om ze, als levend ‘oefenmateriaal’, in te zetten bij trainingen met vechthonden. Die moeten kennelijk regelmatig bloed proeven om nóg meedogenlozer en dodelijker te worden, Er zouden zich, zo melden politiekorpsen in het noordelijk deel van de Veluwe en in de regio’s Rotterdam en Drechtsteden, al diverse hondeneigenaren bij de politie gemeld hebben die, tijdens het uitlaten door deze vermeende ronselaars zouden zijn aangesproken. Ik lees er trouwens ook al weken achtereen berichtjes over op de sociale media, maar toen ik hier op straat wat navraag over deed oogstte ik louter gefrons van wenkbrauwen.
Ik heb het verhaal ‘neergelegd’ bij een twintigtal hondenbezitters in diverse Dordtse buurten, maar bij geen van hen ging een belletje rinkelen. Toen ik vervolgens het woordje ‘hondenronselaar’ intikte op Google kreeg ik wél bijna 6000 ‘hits’, al leerde nader onderzoek me dat het overgrote deel van die berichtjes gebaseerd is op die paar recente ‘waarschuwingen’ van diverse politiekorpsen en verder op héél veel Facebook-verhaaltjes. Is hier nou sprake van een ‘hoax’ of betreft het hier toch bittere werkelijkheid? Ik vermoed het eerste, want vergelijkbare verhalen (zo ontdekte ik na nóg ‘dieper’ zoeken op het wereldwijde web) ‘circuleren’ al zo’n anderhalf jaar in Groot-Brittannië, België en Spanje. Ik ben dan ook zeer benieuwd waar de diverse politiekorpsen hun waarschuwing op baseren. Voorlopig hou ik mijn eigen lieve Blafmans natuurlijk wél extra goed in de gaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s